fbpx
Kanta-Häme

Perjantaista tulossa taksikuskien tilipäivä: ”Veikkaan, että keskiviikkona alkaa paniikki”

Kaikille Suomen noin 10 000 taksille tulee käyttöä perjantaina, mikäli pahimmat uhkakuvat toteutuvat.

Suomen Taksiliitossa ja eri puolilla Suomea toimivissa aluetakseissa oltiin vielä maanantaina monin paikoin odottavalla kannalla, mutta myös varauduttu kaoottiseen perjantaihin.

– Pyrimme tekemään parhaamme ja siihen tähtäämme, että kaikki mahdolliset autot saadaan liikkeelle, toteaa Anne Jormanainen Suomen Taksiliiton viestinnästä.

Esimerkiksi Lapin alueella taksikuskit ovat jo ennakolta varautuneet ajamaan pitkää päivää.

– Vielä emme ole tehneet mitään erityisjärjestelyitä, mutta Rovaniemellä reagointi on jo alkanut. Lentolakot ja muut tällaiset poikkeustilanteet ovat perinteisesti aiheuttaneet sen, että pitkiä matkoja tulee ajettavaksi, ja täällä on kyllä totuttu siihen. Veikkaan, että keskiviikkona alkaa paniikki ja varauskirjat alkavat täyttymään, jos se lakko tulee siinä muodossa kuin miltä näyttää, toteaa Rovaniemen Aluetaksin projektipäällikkö Kalle Ruikka.

Vielä maanantaina kyselyitä taksien varaamisesta etukäteen oli tullut hyvin vähän. Taksikuskien mielestä varauksen tekemisestä ennakkoon ei ole kuitenkaan haittaa.

– Varsinkin jos on aikataulutettua menoa, niin mielestäni on enemmän kuin viisasta varmistaa taksin saaminen. Olemme myös varautuneet lisäämään automäärää, jos puolenviikon vaiheella näyttää, että kaikki uhkat toteutuvat, sanoo Lounais-Suomen Taxidatan hallituksen puheenjohtaja Olli Pietilä.

Vaikka kaikki taksikuskit työskentelisivät perjantaina kellon ympäri, se ei kuitenkaan riitä. Jormanainen muistuttaa, etteivät Suomen kaikki taksit pysty millään paikkaamaan joukkoliikenteen jättävää aukkoa, ja hän kehottaa miettimään myös muita liikkumismuotoja.

– Se on kuitenkin selvää, ettei taksimäärä tule tällaisessa tilanteessa riittämään. Siksi työmatkalaisten kannattaa harkita myös kimppakyytejä.

Taksiliikenne pysyy Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n mielenilmauksen ulkopuolella.

Menot