Kanta-Häme

Pertti Kurikasta Kettukin Vuoden 2019 taiteilija

Kuvataiteilija, muusikko Pertti Kurikka on valittu Kettukin Vuoden 2019 taiteilijaksi.

Yleensä Vuoden taitelija -nimitys on perustunut avoimeen hakuun, mutta nyt se annettiin suoraan Pertti Kurikalle tunnustuksena hänen elämäntyöstään kulttuurin parissa.

– Hetki tuntui oikealta, koska Kurikka on juuri jäänyt eläkkeelle ja perustanut Pertin valinta -gallerian. Valinta on enemmän kuin perusteltu, Kettukin toiminnanjohtaja Päivi Lilja toteaa.

Kurikka kommentoi valintaansa tuoreeltaan yhtyeensä omistamassa Pertin valinnassa.

– Tämä asia on erittäin hyvä ja hommat lähtee taas eteenpäin ja oikein! Olen erittäin tyytyväinen, minä olen taiteilija! Minun työt ovat pelottavia, jotkut saattavat nähdä painajaisunia ja saada unihalvauksia, jossa sänky lähtee lentoon.

Pertin valinnassa on näytteillä ja myytävänä outsider-taidetta ja -käsitöitä ja vinyylilevyjä.

Pertti Kurikka tunnetaan punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivien kitaristina. Yhtye edusti Suomea vuoden 2015 Euroviisuissa. Yhtyeestä on tehty dokumentit Kovasikajuttu (2012) ja Tokasikajuttu (2017).

Kurikan alter ego Kalevi Helvetti on muusikko, esiintyjä, runoilija, kirjoittaja ja kuvataiteilija, jonka makaaberit kuvat kertovat usein huumorin höystämänä sisäisistä peloista.

– Taide on siitä hyvä asia että sitä voi tehdä omassa kodissakin. Kotona yleensä piirrän mono- ja stereolaitteita, televisioita, autoja, kuorma-autoja, traktoreita ja tiejyräkarhuja. Kauhujuttuja en piirrä kotona. Niitä piirrän silloin kun muuntaudun Kalevi Helvetiksi. Kotona minä olen Pertti, Kurikka sanoo.

Lukuisten live-esiintymisien lisäksi Kalevi Helvetillä on ollut aiemmin yksityisnäyttely. Mäntän kuvataideviikoille Kalevi Helvetti valittiin vuonna 2016. Vuonna 2014 Kalevi Helvetin runoista ja piirustuksista julkaistiin kirja meksikolaisen kustantajan toimesta.

Kettukin Vuoden taiteilijoita on nimetty vuodesta 2004. Tunnustuksella halutaan tuoda esiin omaäänisiä taiteilijoita.

Vuoden taiteilijalle järjestetään yksityisnäyttely ja myönnetään tuhannen euron stipendi, jonka mahdollistaa Assi ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa.

Useimmiten tunnustuksen on saanut suomalainen kuvataiteilija. Poikkeuksia on kuitenkin tehty myös aiemmin. Vuonna 2009 Vuoden taiteilijaksi valittiin tanskalainen Kenneth Rasmussen ja vuonna 2013 OmaPolku ry:n puupiirrosgrafiikan ryhmä. HÄSA

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic