Kanta-Häme

Perttulaan tuli tunkua

Perttulan alueella on syksyn aikana aloittanut toimintansa lukuisia uusia yrityksiä.

Alueen rakennuksineen kiinteistösijoitusyhtiönsä kautta omistavan Petri Yrjö-Koskisen mukaan tiloista on vuokraamatta enää vanha koulu, osa päärakennuksesta sekä puolet kasvihuoneesta.

– Taloustilanteeseen nähden tilanne on hämmästyttävän hyvä. Olen pystynyt vuokraamaan hyväkuntoisia tiloja varsin kilpailukykyiseen hintaan, Yrjö-Koskinen toteaa.

Kuusistola-taloon vuokralaiseksi löytyi huomenna isänpäivänä toimintansa aloittava tilaus- ja lounasravintola Edwin.

Ravintolan taustayhtiö Vanajan juhlapalvelut oy on tyttären Hanna Kuosa-Tervon ja isän Jukka Kuosan perustama yhtiö, joka toimii jatkossa molempien omien yritysten ”kivijalkana”.

Kuosa-Tervon omistaman, vanhuksille lämpimiä aterioita valmistavan ja kotiin kuljettavan Häme Food oy:n ruuan valmistus siirtyy Perttulaan parin viikon sisällä. Jukka Kuosa pyörittää hautaustoimistoa ja pitopalvelua, jonka tilaukset hoidetaan jatkossa Perttulan keittiöstä.

– Tilausravintolan kivijalkana tulevat olemaan 70-80 asiakastamme, joille toimitamme lämpimän ruoan päivittäin. Jatkossa määrää on mahdollisuus kasvattaa, sillä hankimme juuri toisen kuljetusauton, Hanna Kuosa-Tervo kertoo.

Yrittäjät uskovat kasvuun

Kuusistolan suurtalouskeittiö oli irtaimistoa lukuun ottamatta täysin valmis liiketoiminnan aloittamiseen. Ensimmäinen tarjoilu noin satapaikkaisessa ravintolassa on huominen isänpäivälounas.

– Kattaukset on jo yhtä pöytää vaille täyteen varattu, Kuosa-Tervo sanoo.

Ensi viikosta lähtien Edwinissä alkaa lounastarjoilu. Yrittäjät uskovat vahvasti ravintolan ja Perttulan alueen kasvuun.

– Lähistöllä on paljon asutusta, ja useita pikkujouluja ja yksityistilaisuuksia on jo varattu, joten uskomme vahvasti alueeseen. Kun Perttulan alue saadaan jälleen eloon, täällä on pian runsaasti eri alojen yrittäjiä, Jukka Kuosa sanoo.

Vammaistoimintaa ja keramiikkastudio

Kuusistolan naapurissa sijaitsevassa Taimelassa on lokakuun alusta lähtien toiminut Etevan päivätoimintayksikkö.

Vammaispalveluja tuottavan Eteva-kuntayhtymän Perttulan tiloissa käy asiakkaita Hämeenlinnan ja Janakkalan asumisyksiköistä. Ohjaaja Sirpa Hyvösen mukaan Taimela on erinomainen paikka vammaispalvelun yksikölle.

– Olimme aikaisemmin ahtaissa tiloissa Virvelinrannassa. Täällä on luonto lähellä ja ulkona on turvallista liikkua asiakkaiden kanssa.

Päivätoiminnassa on tällä hetkellä 21 asiakasta viikossa, joille järjestetään ohjelmaa askartelusta pieniin alihankintatöihin. Yksikköön tullee muutamia asiakkaita lisää loppuvuoden aikana.

Päärakennuksen mäen tuorein tulokas on kuluneella viikolla vuokrasopimuksen tehnyt kolmen muotoilijan yhteinen Studio Jam. Lasi- ja keramiikkastudio pitää avajaisnäyttelyn ja avoimien ovien päiviä marraskuun viimeisenä viikonloppuna.

Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman yhdistämä kolmikko etsi sopivia tiloja pitkään, kertoo Hamkissa muotoilun opettajana toimiva Jari Vesterinen.

– Haimme tehdastyyppistä tilaa, jota ei ole kunnostettu liikaa.

Sopiva paikka löytyi lopulta suuren rakennuksen tehdastunnelmaa huokuvasta kivijalasta.

– Tila on upea ja inspiroiva, ja soveltuu meidän käyttöön tällaisenaan, Marjo Kilgast toteaa.

Jatkossa muotoilijakolmikko aikoo järjestää studiossaan näyttelyjä ja työpajoja, sekä mahdollisesti vuokrata sitä lyhytaikaiseen työskentelyyn muille. (HäSa)