Kanta-Häme

Perttulan koulumuseo on nyt Kiipulassa

Pienikin museo voi olla kiinnostava. Sellainen on Kiipulan vanhassa päärakennuksessa Turengissa.

Kaksi entistä vierashuonetta on muutettu koulumuseoksi, joka esittelee hämeenlinnalaisen Perttulan erityisammattikoulun historiaa. Perttulan tarina on samalla myös suomalaisen kehitysvammahuollon historiaa.

Unohdusta vastaan

– Toivon, ettei Perttulaa kokonaan unohdettaisi. Ehkä tämä museo auttaa siinä asiassa, sanoo Kiipulasäätiön henkilöstöjohtaja Reija Keltomäki, joka aiemmin työskenteli Perttulan johtajana.

Opetustoiminta loppui Perttulassa viime kevätlukukauden jälkeen. Jo aiemmin Perttula oli fuusioitu osaksi Kiipulan ammattiopiston toimintaa.

Perttula toimi useissa rakennuksissa upealla näköalapaikalla Miemalassa. Suuri osa puurakennuksista on vanhoja ja idyllisiä – ja alun perin huvilaksi suunniteltu päärakennus kuin jostain sadusta tai vanhasta elokuvasta. Tämä käy hyvin ilmi museon näyttelyjulisteista ja myös digitaalisesta kuvakavalkadista, jota voi seurata tietokoneen ruudulta.

Omasta talosta kahteen huoneeseen

Tietokoneelta näkee myös, millainen oli Perttulan vanha museo. Sehän toimi punaisessa hirsitalossa, jonka neljään huoneeseen mahtui selvästi enemmän esineistöä kuin Kiipulan museoon.

Uuden museonäyttelyn toteutti museoasiantuntija Tiina Kaila, joka palkattiin tehtävään puoleksi vuodeksi. Hän myös inventoi materiaalia sekä kuvasi rakennuksia sisältä ja ulkoa. Tuloksena oli tuhat valokuvaa.

– Tämä dokumentointi ja museon uudelleenperustaminen oli kulttuuriteko Kiipulasäätiöltä sekä Linnaseutu-yhdistykseltä, jolta saatiin taloudellista tukea hankkeeseen, Keltomäki sanoo.

Kaikki ei mahtunut Kiipulaan

Vanhoja esineitä oli niin paljon, ettei kaikki mahtunut museonäyttelyyn tai edes varastoitavaksi.

– Vanhoja kelkkoja saimme lahjoitetuksi Hämeenlinnan historialliselle museolle, Keltomäki kiittelee.

Perttulan vanha museo ehti toimia runsaat 20 vuotta, sillä se avattiin erityisammattikoulun satavuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1990.

Kiipulan Perttula-museoon on tallennettu osin myös uudempaa tavaraa viime vuosikymmeniltä. Näyttelyjulisteissa on kuvia eri vuosikymmeniltä ja uusiakin otoksia, niin että katsoja saa käsityksen, miten esimerkiksi käsityön opetus on muuttunut sadassa vuodessa.

Vaikka Perttula ei alun perin ollut ammattikoulu, siellä on alusta asti opetettu työn tekemisen taitoja.

– Perttulan perustajien Hedmanien ideana oli elämäntaidon ja ammattitaidon opettaminen, Keltomäki sanoo.

Ainutlaatuinen kokoelma

Tutkija Juha Vitikainen Hämeenlinnan historiallisesta museosta pitää Perttulan kokoelmaa merkittävänä.

– Tämä on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen.

Vitikainen sanoo, että historiallisen museon intressissä oli se, että Perttulan museokokoelma säilyy ja ennen kaikkea se, että Perttulan tilat tulivat dokumentoiduiksi.

– Projekti meni hyvin, hän kiittelee.

Auki vierailijoille sopimuksesta

Perttula-museoon pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan.

– Vierailijat voisivat samalla tutustua myös Kiipula Gardensin puutarhaan, Miinantori-myymälään ja syödä lounaan Kiipulan Rusthollissa, Keltomäki ehdottaa. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020