Kanta-Häme

Perunan hinta kaksinkertaistui vuodessa

Kauppakeskus Linnan S-marketin perunalaareista kauhotaan perunaa entiseen malliin, vaikka perunan hinta on kaksinkertaistunut vuodessa.

– Olen kyllä huomannut, että hinnat ovat nousseet, mutta ei se vaikuta ostamiseen. Perunaa täytyy ostaa. Ei sitä riisiä ja makaronia jaksa koko ajan syödä, sanoo Espoossa asuva Päivi Mäkelä.

Tällä kertaa hän tekee ostoksia Hämeenlinnassa asuvalle äidilleen. Mäkelä ei pidä perunan kilohintaa 0,89 euroa mahdottoman kalliina. Sen sijaan hän ihmettelee heikkoa valikoimaa.

Sen sijaan Abdikhadiz Farah sanoo, että muihin Euroopan maihin verrattuna Suomessa perunat ovat kovin kalliita, kuten kaikki muukin ruoka.

– Tosi kallista, Farah kommentoi.

Heljä Mäkelä ostaa luomuperunoita, jotka maksavat 1,50 euroa kilolta. Se on Mäkelän mukaan kohtuuhinta luomusta.

– Ne ovat parempia ja pidän luomuajattelusta. Huikeaa hintaa en kuitenkaan olisi valmis näistä maksamaan, Mäkelä sanoo.

Korkea hinta johtuu huonosta sadosta

Suomessa myytävän ruokaperunan hinta on lähes kaksinkertaistunut viime talvesta. S-ryhmä, K-ryhmä ja Lidl kertovat kaikki samanlaisesta kehityksestä.

–  Hinta on nyt keskimäärin 90 prosenttia kalliimpi kuin vuosi sitten. Hinta toki vaihtelee hieman eri myymälöissämme, kertoo valikoimajohtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä.

S-ryhmän kaupoissa kilo perunaa maksaa nyt keskimäärin 80 senttiä, hintaan vaikuttaa esimerkiksi lajike. Lidlissäkin hinta on melkein tuplaantunut. Pussillinen perunoita maksoi pääsiäisen tienoilla 1,75 euroa, kun vuosi sitten hinta oli alle euron. K-ryhmä toteaa, että hinta on nyt huomattavasti kalliimpi kuin vuosi sitten.

Hintavuus johtuu viime kesän pieneksi jääneestä sadosta. Sää ei suosinut viljelijöitä, muistuttaa kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta (MTK).

– Kevät oli myöhässä ja kesä pääosin heikkosateinen. Pohjanmaan pelloilla taas tulvi kesällä ja vielä toiseen kertaan lokakuun alussa.

Vaikka peruna on kallistunut radikaalisti, tilanne ei ole äärimmäisen harvinainen.

– Hinnoittelu pohjautuu satomäärään ja vaihtelee paljonkin vuodesta toiseen.

Laareissa on tilaa

MTK selvittää varastoissa olevan perunan määrän aina tammikuussa. Tänä talvena laareissa oli puolet keskimääräisestä määrästä.

–  Peruna on yksittäisten viljelijöiden varastoissa, ja he päättävät milloin myyvät. Osa varmaan myy nyt, osa toukokuussa ja osa voi odottaa kesäkuuhun. Kotimainen ei lopu, mutta on sitä selvästi normaalia vähemmän, Lavonen sanoo.

Perunaa tuodaan Suomeen ja viedään muihin maihin joka vuosi. Määrät riippuvat siitä, minkälainen sato on ollut. Viime vuosina perunaa on viety selvästi enemmän.

– Tuontiperuna on mennyt enemmän jatkojalostukseen, mutta ruokaperuna on aina lähes sataprosenttisesti kotimaista.

Tavallisesti Suomeen tuodaan keväisin joitakin satojatuhansia kiloja uuden sadon perunaa Välimeren alueelta kuten Marokosta.

– Se on vähäinen määrä suhteessa kokonaiskulutukseen. Mutta tänä keväänä voi olla enemmänkin tarvetta tuonnille. Katsotaan miten käy, aprikoi Lavonen.

Suomesta viedään pääosin ruokaperunaa. Siitä lähes kaikki on viime vuosina mennyt Venäjälle. (HäSa, STT)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic