Kanta-Häme

Peruskoulujen ylijäämäruokaa jaetaan yhä enemmän

Yli jäävää kouluruokaa tarjotaan eteenpäin usein vapaaehtoisvoimin.
Parolan koulun suurtalouskokki Maritta Mantila pitää ylijäämäruoan ilmaisjakelua hyvänä asiana paitsi hävikin torjumisen myös sosiaalisen kanssakäymisen kannalta.

Peruskouluilta yli jäävän ruoan jakelu on osoittautunut kannattavaksi hävikin torjuntakeinoksi Hämeenlinnan kantakaupungissa ja sen lähialueilla.

Esimerkiksi Hattula on päättänyt jatkaa toistaiseksi keväällä kokeilemaansa palvelua, jossa tarjotaan kouluilta yli jäänyttä ruokaa ilmaiseksi kunnan eläkeläisille ja työttömille.

Ilmaisruokaa saa Parolan, Juteinin, Nihattulan, Pekolan ja Lepaan koulujen ruokaloissa arkisin puolen tunnin ajan joko kello 11.30 tai 12.30 alkaen, jos sitä jää kouluruokailuista.

 

Myös Janakkalan kunnan ja evankelisluterilainen hävikkiruokakokeilu on vakiintunut viikoittaiseksi hyvän tahdon ruoan jakeluksi. Ruokaa jaetaan Turengin Ojatuvalta tiistaisin ja torstaisin sekä Tervakosken seurakuntakeskukselta torstaisin.

– Tarjoilu alkaa noin kello 13. Tarkkaa aikaa on hankala sanoa, sillä kouluilta täytyy aina varmistaa soittamalla, onko ruokaa jäänyt yli, kertoo Turengin jakelusta vastaavan diakoniatyöntekijän Tiina Anttila.

Tarjoilu on kaikille avoin, ja se järjestetään pääosin vapaaehtoisvoimin.

– Meillä on terveystarkastajan lupa tarjoilla ruokaa paikan päällä ja välittömästi kotiin vietäväksi. Esimerkiksi tiistaina Turengin koululta jäänyttä puuroa ja mansikka-raparperikiisseliä riitti sen verran, että ihmiset ottivat niitä mukaansa, Anttila kehuu.

 

Hämeenlinnan kantakaupungin koulujen ateriapalveluita tuottavan Tekme oy:n ruokaa on jaettu yhteistyötahojen avulla eteenpäin vuoden 2015 syksystä lähtien.

Tuotannon suunnittelija Päivi Lindholmin mukaan jakelun edellytyksenä on, ettei ruoasta saa ottaa rahaa vastaan.

– Toimimme Eviran ohjeistuksen mukaan ja annamme yhteistyökumppaneille tiedot siitä, mitä ruoat sisältävät. Vastuu siirtyy heille, kun ruoat lähtevät meiltä, hän lisää.

Ruokaa jakavat Hämeen Setlementti, Hämeenlinnan vapaa- ja helluntaiseurakunnat. Setlementin jakelu on Itäisellä lähiökeskuksella keskiviikkoisin, vapaaseurakunnan vapaakirkolla kaikkina koulupäivinä ja helluntaiseurakunnan kirkollaan tiistaisin.

– Tavoitteena on, ettei hävikkiä syntyisi lainkaan, mutta ruokaa jää väkisin yli varsinkin yläkouluilta. Ottaisimme mielellämme uusiakin yhteistyökumppaneita mukaan, Lindholm kannustaa.

Tekme ateriapalveluineen siirtyy vuoden vaihteessa helsinkiläisen Palmian omistukseen. Lindholmin mukaan pyrkimyksenä on, että hyvän tahdon jakelu jatkuu omistuksen vaihtumisen jälkeenkin.

 

Rengon koulun ja Iittalan yhtenäiskoulun ateriapalveluita tuottava Fazer Food Services oy ei järjestä ylijäämäruoan jakelua Hämeenlinnan alueella.

Asiakkuuspäällikkö Terhi Kerttulan mukaan kouluruokaa pyritään valmistamaan sellaisina määrinä kuin sitä kuluukin, mutta jos sitä jää yli, Rengon ja Iittalan koulujen henkilökunnalla on mahdollisuus ostaa ruokaa itselleen.

– Ei ole ollut puhetta, että näissä kohteissa lähdettäisiin jakamaan ruokaa yleisemmin, sillä silloin säädökset tulevat vastaan, Kerttula perustelee.

Iittalan yhtenäiskoulun ruokaa tarjotaan myös eläkeläisille arkisin 5,65 euron hintaan heti oppilasruokailun jälkeen. Vastaava ateriointimahdollisuus on 4,9 euron hintaan myös Kirkonkulman koulussa, Hämeenlinnan yhteiskoulussa ja Lyseon koulussa sekä Hakkalan koulussa, joissa ateriapalveluita tuottaa Tekme.

Asiakkuuspäällikön mukaan hävikin torjunta on Fazerille muuten tärkeä asia, jota valvotaan muun muassa omilla hävikkiviikoilla.

– Esimerkiksi Rengon koululla hävikkimäärät ovat olleet käsittämättömän pieniä, suunnilleen viisi grammaa lasta kohden, autosta tavoitettu Kerttula muistelee.

Hävikkiviikko

Kuluttaja-lehti järjestää valtakunnallisen Hävikkiviikon 10.–16.9.

Sen tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Mukana ovat muun muassa Hämeen ely-keskus, Janakkalan kunnan ateria- ja puhtauspalvelu, Riihimäen lukio, Fazer ja Tekmen palveluita ostava Palmia.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimialueen yhdeksäsluokkalaisia on mukana Hävikkiviikkoon kuuluvassa Hävikki-battle-kuvakilpailussa.