Kanta-Häme

Peruspalvelualueet sekoittavat sotea

Periaatteessa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluilla voisi olla vaikka vain yksi järjestäjä. Se olisi silloin valtio.

– Se on yksi mahdollisuus, pohti Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ylijohtaja Marina Erhola Hämeenlinnassa. Hän puhui keskustan kunnallisjärjestön järjestämässä tilaisuudessa keskiviikkona.

Muutamat keskustelijat esittivät, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirrettäisiin kunnilta kokonaan valtion järjestämiksi.

Erhola on mukana työryhmässä, joka parhaillaan tekee loppuraporttia ja samalla esitystä sote-järjestämislaiksi.

Hänen mukaansa työryhmässä on ollut esillä vaihtoehtoja 30 järjestäjästä yhteen. Todennäköisintä kuitenkin on 20-30 järjestäjää.

Silloin ne olisivat suurin piirtein nykyisten maakuntien tai sairaanhoitopiirien kokoisia.

Kanta-Hämeessä tämä voisi tarkoittaa maakunnan kokoista sote-aluetta ja kolmea siihen kuuluvaa tuotantoaluetta, jotka syntyisivät kaupunkiseuduille.

Maailman jakautunein

Marina Erhola on toiveikas, että uudistus syntyy, vaikka edessä on yhä monenlaista kädenvääntöä.

– Suomessa on maailman jakautunein terveydenhuollon järjestämisvastuu. Järjestäjiä on 320, kun muissa EU-maissa on 1-30.

Suomen terveydenhuollossa on monia erittäin hyvin toimivia osia, mutta myös ongelmia, joista suuri osa kulminoituu perusterveydenhuoltoon. Siihen, että järjestelmä on nopeasti eriarvoistumassa.

– Työterveyshuoltomme on ainutlaatuinen. Sen piirissä on 1,7 miljoonaa kansalaista. He saavat ajan vastaanotolla vaikka samana päivänä. Terveyskeskuksesta voi nyt saada ajan tammikuulle, Erhola tietää.

Terveydenhuollossa näkyvät jo selvästi myös sosioekonomiset erot.

Piiloveroa kannetaan

Yhtenä pulmana on se, että erikoissairaanhoidon järjestää nyt sairaanhoitopiiri, joka on kuntayhtymä. Budjettia ei laadita peruskunnissa.

– Erikoissairaanhoito toimii hyvin. Siellä potilas on myös pakko hoitaa, maksoi mitä maksoi. Tämä on johtanut siihen, että kunnat rahapulassa kiristävät perusterveydenhuollon rahoitusta.

Erhola sanookin, että sairaanhoitopiirit jo tavallaan kantavat veroa kuntalaisilta, vaikka Suomessa oudoksutaan Ruotsin järjestelmää, jossa maakäräjät järjestävät terveydenhuollon ja rahoittavat sen veronkannolla.

Oudot peruspalvelualueet

Erhola painottaa, että uudistus pitää nyt tehdä. Hänen mukaansa on hieno läpimurto, että nyt saadaan aikaan sote-integraatio. Sama taho siis järjestää niin sosiaali- kuin terveyspalvelutkin.

– Erittäin hyvä avaus on myös se, että terveydenhuollon monikanavainen rahoitus on nyt päätetty selvittää.

Asiantuntijoiden tavoitteena ovat olleet selkeät sote-alueet, jotka järjestäisivät kaikki seudun sosiaali- ja terveyspalvelut. Jonkinlaisena kompromissina nyt ovat tulossa peruspalvelualueet, joissa yli 20 000 asukkaan kunnat voisivat järjestää joitain soten peruspalveluita.

Niiden rooli on epäselvä.

– Kyllä ne sotkevat ja tuovat haastetta mukanaan, mutta uudistuksessa on niin paljon hyvää, että sitä kannattaa viedä eteenpäin. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic