Kanta-Häme Hämeenlinna

Perussuomalaiset erottaa Matti Mikkolan valtuustoryhmästään

Kanta-Hämeen Perussuomalaiset ry neuvotteli asiasta torstaina aamulla. Mikkola on epäiltynä Barreli Kiinteistöt -yhtiöön liittyvässä rikostutkinnassa.
Matti Mikkola (ps.) käytti puheenvuoron budjettivaltuustossa marraskuussa 2018. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Kanta-Hämeen Perussuomalaiset ry on päättänyt erottaa Matti Mikkolan toistaiseksi valtuustoryhmästään.

Yhdistyksen hallitus neuvotteli asiasta torstaina aamulla, kertoo puheenjohtaja Teppo Turja. Päätös vahvistetaan hallituksen kokouksessa 9. elokuuta, mutta Turjan mukaan siinä ei ole mitään epäselvää.

– Emme voi hyväksyä sitä, että luottamustehtävissä oleva edustajamme toimii tavalla, joka antaa tällaiseen aihetta. Sen lisäksi odotamme, että jos edustava henkilö joutuu tutkittavaksi, hän ymmärtää informoida ryhmää omasta aloitteestaan. Näin ei nyt ollut, Turja kertoo.

Hämeen Sanomat kertoi keskiviikkona Matti Mikkolan olevan epäiltynä Barreli Kiinteistöt -yhtiöön liittyvässä rikostutkinnassa.

Mikkola kiisti Hämeen Sanomille syyllistyneensä rikokseen eikä hän aikonut luopua luottamustoimistaan. Mikkola on Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu, Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n hallituksen jäsen sekä Rengon Yrittäjien puheenjohtaja.

Samassa rikostutkinnassa myös epäiltynä oleva Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu Anni Puntila (kok.) ilmoitti pyytävänsä eroa kaikista luottamustehtävistään toukokuussa sen jälkeen, kun Hämeen Sanomat oli kertonut häntä koskevista rikosepäilyistä. Valtuusto ei vielä ole käsitellyt Puntilan eronpyyntöä. Myös Puntila kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Mikkola ei koe tulleensa kuulluksi

Mikkola kertoo kuulleensa erottamisesta ensi kertaa, kun Hämeen Sanomat soitti hänelle torstaiaamuna. Valtuustoryhmästä oli otettu yhteyttä aikaisemmin aamulla, mutta Mikkola sanoo olleensa kiireinen muissa asioissa, eikä ehtinyt vastaamaan viestiin. Hän kokee, ettei ole päässyt esittämään omaa näkemystään.

Mikkolan mukaan hän ei kertonut valtuustoryhmälle olevansa epäiltynä, koska ajattelee olevansa syytön. Poliisin kuulemisen jälkeen hän luuli asian olleen käsitelty. Mikkola pohtii, onko kyseessä jonkinlainen poliittinen peli tai mustamaalaaminen. Hän olisi toivonut ryhmältään enemmän ymmärrystä.

– En ymmärrä, miksi olisin tässä vaiheessa lähtenyt asiaa kertomaan, kun en ole syytettynä saati tuomittuna mistään. Mutta jos erotetaan, niin sitten erotetaan.

Erottamispäätöksessä ei kyse vain rikosepäilystä

Teppo Turja kommentoi, että Mikkolalle on annettu tarpeeksi aikaa vastata.

– Hänen velvollisuutensa olisi vastuutehtävissä ollut kertoa meille heti, että on ollut mukana poliisitutkinnassa. Hänellä on ollut kaksi kuukautta aikaa.

Kanta-Hämeen Perussuomalaisten hallitus päättää yhdessä Mikkolan jatkosta, mikäli tutkinta ei esimerkiksi johtaisi syytteeseen.

– Erottamispäätöksessä ei ole kyse pelkästään siitä, että Mikkola on epäiltynä. Hän ei meidän mielestämme ole suhtautunut ryhmätovereihin tavalla, joka synnyttäisi luottamusta.

Juttua päivitetty 30.7. kello 12.06: Lisätty Matti Mikkolan kommentit.

Juttua päivitetty 30.7. kello 12.36: Lisätty Teppo Turjan kommentteja.

Päivän lehti

4.8.2020