Kanta-Häme Hämeenlinna

Perussuomalaisten hämeenlinnalaisvaltuutettu on myös epäiltynä Barreli-tutkinnassa

Kaupunginvaltuutettu Matti Mikkola (ps.) kiistää syyllistyneensä rikokseen eikä aio luopua luottamustoimistaan. "Jonkunhan nämäkin hommat on hoidettava."
Poliisi tutki keväällä Barreli Kiinteistöt oy:n kiinteistöllä Hämeenlinnan Kantolassa. Kuva: Juho Peltoniemi

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Matti Mikkola on epäiltynä Barreli Kiinteistöt -yhtiöön liittyvässä rikostutkinnassa.

Aluehallintoviraston tarkastusraportin mukaan Mikkola vastasi viime syksynä työmaasta, johon liittyen virasto teki poliisille tutkintapyynnön epäillystä työsuojelurikoksesta. Hämeen Sanomat kertoi toukokuussa Barreli Kiinteistöjä koskevasta rikostutkinnasta.

Lue myös: Hämeenlinnan kaupunginvaltuutetun johtaman yrityksen epäillään haudanneen asbestipitoista rakennusjätettä – Poliisi kaivoi maata tontilla (20.5.2020)

Yhtiön toimitusjohtajana toimii Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu Anni Puntila (kok.). Mikkola on Anni Puntilan miesystävä. Puntila on pyytänyt eroa luottamustoimistaan.

Poliisikuulusteluissa saatujen tietojen perusteella alueelta löytyi tänä keväänä myös maahan haudattua – mahdollisesti asbestipitoista – rakennusjätettä. Poliisi tutkii asiaa myös ympäristörikosepäilynä.

Mikkola: ”Puhdas väärinkäsitys”

Elokuussa 2019 Kantolan Puusepänkadulle tehdyn työsuojelutarkastuksen pöytäkirjan mukaan Anni Puntila on kertonut tarkastajalle Mikkolan toimivan Puntilan johtaman kiinteistösijoitusyhtiön työmaalle nimeämänä vastuuhenkilönä.

Samaan aikaan Mikkola on myös laskuttanut yhtiöltä tuhansia euroja “rakennusteknisestä projektijohtamisesta” sekä konsultoinnista ja hankintojen tekemisestä. Mikkola kuitenkin kiistää liittyvänsä mitenkään remonttiin, johon rikostutkinta liittyy.


Poliisikuulusteluissa saatujen tietojen perusteella alueelta löytyi tänä keväänä myös maahan haudattua – mahdollisesti asbestipitoista – rakennusjätettä.


Mikkolan mukaan hänen nimeämisensä tarkastusraportteihin on puhdas väärinkäsitys, joka on jo selvitetty poliisikuulusteluissa.

– Kun olin poliisien kuultavana, niin sitähän soitettiin tälle [työsuojelutarkastaja] Mikko Mäkelälle ja se tieto osoittautui virheelliseksi, Mikkola sanoo.

Aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Mäkelä vastaa, ettei Mikkolan väite pidä paikkaansa. Mäkelä kertoo, ettei tarkastusraporteista ole ilmennyt virheitä eikä Mikkolan kuulusteluista ole soitettu hänelle.

Tämän kuultuaan Mikkola sanoo, ettei hän tiedä, kenelle poliisi soitti.

– Ei se kaiutinpuhelu ollut, Mikkola sanoo.

Aikoo jatkaa luottamustehtävissä

Mikkola aikoo jatkaa luottamustehtävissään rikosepäilystä huolimatta. Mikkola on Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu, Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n hallituksen jäsen sekä Rengon Yrittäjien puheenjohtaja.


”Ei se kaiutinpuhelu ollut”


Anni Puntila ilmoitti pyytävänsä eroa kaikista luottamustehtävistään toukokuussa sen jälkeen, kun Hämeen Sanomat oli kertonut häntä koskevista rikosepäilyistä. Valtuusto ei vielä ole käsitellyt Puntilan eronpyyntöä. Puntila kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Mikkola ei siis aio seurata naisystävänsä esimerkkiä ja luopua luottamustehtävistään.

– Jonkunhan nämäkin hommat on hoidettava, hän sanoo.

Lue myös: Perussuomalaiset erottaa Matti Mikkolan valtuustoryhmästään – Päätös vahvistetaan elokuussa (30.7.2020)

Lue myös: Rikoksista epäilty valtuutettu Anni Puntila ilmoitti jättävänsä kaikki luottamustehtävänsä (28.5.2020)

Lue myös: Kaupunginvaltuusto päättää Anni Puntilan erosta syksyllä (9.6.2020)

Liiketoimia yhtiöiden välillä

Mikkola katsoo joutuneensa epäillyn asemaan aiheettomasti ja täysin sivullisena. Hän sanoo, ettei ole todellisuudessa johtanut mitään projektia. Laskuihin merkitsemänsä “rakennusteknisen projektinjohtamisen” hän sanoo olevan harhaanjohtava ilmaus, joka johtui hänen turhamaisuudestaan.

– Se on tavallaan mukavamman näköinen ja sitten saa työharjoittelupisteitä koulusta, Mikkola sanoo.

Mikkola on myös lainannut Barreli Kiinteistöille ainakin sata tuhatta euroa. Vastaavasti Mikkolan johtama Realholding Oy on laskuttanut vähintään vastaavan summan Barreli Kiinteistöiltä.

Puntilan johtama Barreli Kiinteistöt on ostanut Mikkolan yhtiöltä muun muassa rakennustarvikkeita, nosturin ja lämmitysöljyä. Lisäksi Realholding ja Mikkolan toinen yhtiö ovat vuokrannut Barreli Kiinteistöille työntekijöitä, jotka aiemmin ovat olleet suoraan kiinteistöyhtiön palkkalistoilla.

Puntilan mukaan tavaroita ja palveluita on hankittu Mikkolan yhtiön kautta, koska Barreli Kiinteistöjen maksuhäiriömerkinnät haittasivat suorien hankintojen tekemistä. Samasta syystä Mikkola kertoo lainanneensa yhtiölle rahaa. HäSa

OIKAISU:Matti Mikkolan yhteyksiä Barreli Kiinteistö oy:hyn käsittelevässä jutussa oli virhe. Realholding ja Mikkolan toinen yhtiö ovat vuokranneet Barreli Kiinteistölle työntekijöitä, jotka aiemmin ovat olleet suoraan kiinteistöyhtiön palkkalistoilla. Jutussa väitettiin virheellisesti, että ainoastaan Realholding olisi vuokrannut työntekijöitä Barrelillle. (30.7.2020 19.25)

Lue myös: Eroa hakeneen valtuutetun johtamissa yrityksissä pitkään jatkunut riita – Poliisi tutkii epäiltyä asiakirjojen väärennystä (1.7.2020)

Päivän lehti

11.8.2020