Kanta-Häme

Perustava laajensi heti Lammin elementtitehdasta

Kun tammikuussa syntyi yrityskauppa, Lammille avattiin torstaina uusi elementtitehdas.
Perustavan toimitusjohtaja Markku Nenonen ja Perustava Elementin toimitusjohtaja Pasi Ahonen valmistautuivat esittelemään toimintaansa vieraille torstaina.

Perustava laajensi jo Lammin tehdasta, vaikka se osti Lammin Asennustaidon vasta viime tammikuussa. Uusi elementtitehdas ja betoniasema otetaan lähiviikkoina käyttöön.

– Yrityskaupan yhteydessä sovimme uusien tilojen rakentamisesta. Rakensimme uuden hallin neljässä kuukaudessa, kertoo Perustava Elementin toimitusjohtaja Pasi Ahonen.

Ahonen oli Lammin Asennustaidon yrittäjä, joka jäi yrityksen johtoon, kun Perustava osti hänen yrityksensä ja muutti sen nimen Perustava Elementiksi.

– Tarkoitus on tuplata Perustava Elementin noin 5 miljoona euron liikevaihto lähivuosina, sanoo Perustavan toimitusjohtaja Markku Nenonen.

 

Perustava on kasvuyritys, jonka liikevaihto kohosi viime vuonna 45 prosenttia. Tänä vuonna konsernin kasvu jää 20 prosenttiin.

– Jos pääsemme konseptoituun rakentamiseen, kasvun mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon. Liian monta kertaa olemme joutuneet vastaamaan asiakkaille ”ei”.

Uusi elementtitehdas kasvattaa Lammin työntekijöiden määrää 6–8 henkilöllä noin 40:een. Uusi tehdas on mitoiltaan entistä suurempi ja sen pöydillä voidaan tehdä jopa 24 tonnin betonielementtejä.

Perustava on rakennusten perustusten suunnittelija ja rakentaja. Perustava Elementti taas valmistaa elementtejä, joista se rakentaa perustuksia ja elementtihalleja.

– Kun olemme tähän asti rakentaneet vain perustuksia, on kysytty, saisiko meiltä rakennussuunnittelua ja -työtä myös perustuksista ylöspäin.

– Tällä hetkellä pystymme vastaamaan tarpeeseen kokonaisuudessaan, Nenonen kertoo.

Perustava on orimattilalainen yritys, jolla on toimintaa kuudella eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Lisäksi sillä on Oulun seudulla kumppani, joka vastaa sen rakentamisesta alueella. Suunnittelutoimistot yrityksellä on kolmella paikkakunnalla. Lammilta se sai konserniin elementtitehtaan.

 

– Yrityskaupan vaihtoehtona oli perustaa oma elementtitehdas. Onneksi meidän ei tarvinnut aloittaa alusta.

Lammin uudelle tuotantolinjalle oli tarve jo pitkän aikaa. Ahonen kertoo, että yritys ei ole pystynyt vastaamaan kysyntään nykyisessä korkeasuhdanteessa.

– Laajennuksen myötä pystymme hoitamaan sekä vakioasiakkaat että isot yksittäiset työmaat ilman, että koko kapasiteetti on varattuna, Ahonen kuvaa.

Pasi Ahonen perusti Perustava Elementin (Lammin Asennustaidon) vuonna 1994. Yritys aloitti oman Lammin elementtitehtaan rakentamisen vuonna 1997. Liiketoiminta laajeni kahden miehen yrityksestä vähitellen noin 30 henkilöä työllistäväksi yritykseksi.

 

Torstaina käyttöön vihityssä tehtaassa on kaikkiaan 1 500 neliötä tilaa. Elementtitehdas joutuu toistaiseksi käyttämään vanhan tehtaan betoniasemaa, vaikka tehtaalle on rakennettu oma asema.

– Emme tienneet, että betoniasema vaatii oman ympäristöluvan. Lupahakemus on nyt laitettu vireille, Ahonen kertoo. HäSa

 

Päivän lehti

14.7.2020