Kanta-Häme

Perusturvan budjettiylitys herätti keskustelua alibudjetoinnista

Janakkalan perusturvan noin 550 000 euron budjettiylitys herätti Janakkalan valtuustossa keskustelua maanantai-iltana. Talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela korosti, ettei kustannuksia lisääviä talousarviomuutoksia tulisi tehdä.

– Toimialan pitää pystyä itse kattamaan alijäämä. Jos perusturvalautakunta ei saa summaa kasaan, käännämme katseen toisten toimialojen suuntaan.

Perusturvan budjettiylityksestä suurin osa (300 000 euroa) johtuu lastensuojelun laitoshoidon kustannuksista, jotka ovat olleet ennakoitua suuremmat tänä vuonna. Toinen ylityskohde oli työmarkkinatuen kuntaosuus, johon on mennyt 120 000 euroa arvioitua enemmän.

Lisäksi perusturvan toimiala on saanut tuloja 124 000 euroa budjetoitua vähemmän. Tämä johtuu siitä, ettei asumispalvelujen asiakasmaksuja ole saatu odotettua määrää.

Miinustulos joka tapauksessa

Janakkala ei missään tapauksessa odota tältä vuodelta positiivista tilinpäätöstä, sillä talousarviokin oli 1,1 miljoonaa euroa miinuksella. Jenni Jokela varoitteli valtuustossa, että tästä summasta alijäämä ei saa kuitenkaan missään tapauksessa enää kasvaa.

Valtuuston käsittelemä osavuosikatsaus sisälsi sentään jotain positiivistakin. Verotulot ovat ylittymässä tänä vuonna ennalta arvioituun verrattuna. Sitä, kuinka suuri ylityksestä tulee, Jokela ei kuitenkaan vielä suostunut arvioimaan.

Valtuutettu Eeva-Maria Tuominen (ps.) ihmetteli, miksi perusturvan rahat tuppaavat usein loppumaan kesken.

– Alibudjetoidaanko perusturvaa jatkuvasti? hän kysyi.

Jaana Kivistö (vas.) sanoi, että alibudjetoitu on, ainakin lastensuojelurahoja.

– Tälle vuodelle ei varattu rahaa uusille lasten sijoituksille. Se oli epärealistista.

Perusturvajohtaja Matti Valtonen selvitti, että lastensuojelurahoja on hyvin vaikea budjetoida oikein.

– Janakkalan lastensuojelumenot eivät ole harvinaisen suuret, mutta vuosittainen vaihteluväli on iso. Budjetoinnin vaikeus on siinä, että pitäisi tänä syksynä tietää, mitä ensi syksynä tapahtuu.

Valtonen sanoi, että todellinen uhka perusturvan budjetille on edessä ensi vuonna, kun työllisyydenhoidon sakkomaksut todennäköisesti nousevat.

Tämä johtuu siitä, että kunta joutunee maksamaan työttömistä sakkomaksuja jo 300 työttömyyspäivän jälkeen. Nykyään rajana on 500 päivää.

Kunnanjohtaja: TPO:ta ei voi purkaa

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) otti valtuuston kokouksen lopuksi puheeksi TPO:n eli talouden tasapainottamisohjelman, josta valtuusto päätti viime vuoden kesäkuussa.

Ilmarisen mukaan TPO:ta pitäisi tarkastella kriittisesti uudestaan, koska siinä on hänen mielestään epärealistisia säästökohteita.

Kunnanjohtaja Tanja Matikainen vastasi tähän napakasti.

– TPO:ta ei voi purkaa, vaan säästökohteita on keksittävä lisää. (HäSa)

 

 

 

 

Menot