Kanta-Häme

Peruuttamattomat ajat ikuisuusongelma

Niin julkisella- kuin yksityispuolellakin peruuttamatta jääneet ajat aiheuttavat paitsi tulonmenetyksiä myös asiakasjonojen kasvua.

Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksen toimitusjohtaja Risto Mäkinen kertoo, että arviolta 5–10 prosenttia noin 157 000 terveyskeskuksen vuotuisesta vastaanottokäynnistä on jäänyt peruuttamatta.

– Eivät meidän työntekijämme kuitenkaan silloin tupakille lähde, vaan he tekevät silloin vaikkapa hallinnollisia tai valmistelevia töitä. Joka tapauksessa me laskutamme peruuttamattomista ajoista.

– En näe tässä muuta ongelmaa kuin sen sotkun, että asiakas alkaa uudestaan pyytää kyseistä palvelua, Mäkinen toteaa.

Nuorten ongelma

Ylihammaslääkäri Teija Raivisto Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksesta kertoo, että vuonna 2013 alle 18-vuotiaista 8,8 prosenttia jätti hammashoidon vastaanottoaikansa peruuttamatta. Yli 18-vuotiaiden kohdalla määrä oli 3,8 prosenttia. Määrät eivät ole vuosittain huomattavasti vaihdelleet.

– Nimenomaan nuorille, jotka ovat itse alkaneet hoitaa omia asioitaan, voi tulla useampiakin peruuttamattomia poisjääntejä. Kun ajat ovat usein kesken koulupäivän, ne voivat unohtua koulukiireissä, Raivisto näkee.

– Peruuttamattomat ajat aiheuttavat meille tyhjäkäyntiä, mutta voimme tehdä silloin vaikka rästitöitä. Unohdukset myös lisäävät jonoja, sillä asiakas soittaa usein uuden ajan itselleen.

Myös toisin päin

Vastaava hoitaja Anne Suontausta yksityisestä Erikoishammashoitolasta kertoo, että heillä hoitoaikansa peruutuksen unohtaneita on viikoittain 3–5.

– Eli todella vähän siihen nähden, että meillä käy viikoittain noin 250 asiakasta. Meidän asiakaskuntamme on aika sitoutunutta.

– Onhan siinä sekin puoli, että joskus mekin annamme asiakkaille vääriä aikoja eli tupla-aikoja, Suontausta myöntää.

Erikoishammashoitola ei peri peruuttamattomista ajoista sakkomaksua. Miksei?

– Koska ongelma ei ole kovin suuri. Ja pääsemmehän ainakin itse useammin kahvitauolle, Suontausta nauraa.

Maksut lain mukaan

Hämeenlinnan terveysasemien hammashoitoloissa laskutetaan peruuttamattomasta ajasta 36,20 euroa, ellei sitä ole peruttu 24 tuntia ennen vastaanottoaikaa. Jos asiakas sairastuu äkillisesti, ajan voi peruuttaa myöhemminkin.

– Summa perustuu asiakasmaksuasetukseen ja lakiin. Kaikki hinnat terveyskeskuksissa ovat kautta Suomen samat. Sakko ei suinkaan kata yhden vastaanottokäynnin todellisia kuluja, ylihammaslääkäri Teija Raivisto kertoo.

Sakkomaksu peritään 15 vuotta täyttäneiltä, vaikka itse hammashoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. Hinnat ovat esillä nettisivuilla ja hoitoloiden odotustiloissa.

”Pois omasta palkasta”

Peruuttamattomat ajat aiheuttavat ongelmia muun muassa myös kampaamoalalla.

– Onhan se pois meidän palkastamme. Jokainen sentti on tärkeä tänä päivänä, kun kilpailu on kovaa. Kyllä se harmittaa, kertoo kampaamoyrittäjä Tiina Kuikka Hiushuumasta.

Neljän yrittäjän liikkeessä jää Kuikan arvion mukaan aikoja peruuttamatta keskimäärin kuusi kuukaudessa.

– Määrä on lisääntynyt viimeisen puolen vuoden sisällä. Ongelmaa ilmenee lähinnä nuorten ex tempore -kävijöiden joukossa, jotka eivät saakaan aikaa heti, vaan vasta seuraavalle viikolle, mutta heitä ei sitten näykään. Tutut asiakkaat peruvat aikansa.

Huonoja käytöstapoja

Tiina Kuikka näkee, että tässä olisi pienen asennekasvatuksen paikka.

– Kyse on suurimmaksi osaksi huonoista käytöstavoista, kun aikaa ei peruta. Monesti yritämme soittaa perään, mutta kukaan ei edes vastaa tai sitten lyödään luuria korvaan, hän kuvailee.

– Olemme miettineet, että pitäisikö ruveta perimään maksua peruuttamattomista ajoista. Hinnastossa tätä ei vielä ole, mutta nyt kun tuli puheeksi, niin kohta on! (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020