Kanta-Häme

Pesäpallo Pullerille, uimahallille remontti

Uimahallin altaiden vesi on taas puhdasta. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Remontin jälkeen Hämeenlinnan uimahalli on kivannäköinen, toimiva ja halpa, kiteytti valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) uimahallihanketta koskeneen keskustelun.

Uimahalliremontin rahoituspäätös ja pesäpallokentän siirto Hämeensaaresta Pullerille nuijittiin valtuustossa pöytään maanantaina.

Niistä myös keskusteltiin jonkin verran, sillä useiden valtuutettujen pelkona on, että investoinneilla lisätään liikaa kaupungin käyttömenoja.

Sinänsä erityisesti uimahallin remonttia ja laajennusta kannatettiin laajasti. Moni valtuutettu puhui kauniisti muun muassa vanhusten mahdollisuuksista liikuntaan kaupungin keskustassa.

Miljoonahanke

Uimahallin yhteyteen on tarkoituksena rakentaa noin 400 neliön laajennus, johon tulisi osittain Hämeenkaaren tiloja korvaavat liikuntatilat.

Ihan vähäisestä hankkeesta ei ole kysymys, sillä uimahallin peruskorjauksen kustannusarvio on 9,5 miljoonaa euroa ja liikuntatilalaajennuksen 2,9 miljoonaa eli yhteensä vähintään 12.4 miljoonaa euroa.

Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosina 2015-2017 Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n ottamalla lainalla. Vielä myöhemmin valtuuston hyväksyttäviksi tulee kaupungin omavelkaisen takauksen myöntäminen halliyhtiölle.

Tämä tarkoittaa myös oman pääoman ehtoista sijoitusta eli sitä, että vuosittain kaupungin budjettiin varataan avustus lainojen korkokuluihin ja investointiosaan määräraha lainan lyhennyksiä varten.

Uimahalliremontin tarkennettu hankesuunnitelma tulee vielä erikseen valtuuston päätettäväksi.

Ruma rakennus

Keskustelussa monet valtuutetut, muun muassa Kylli Kylläinen (kd.), toivoivat, että uimahallista tulisi nykyistä esteettisempi ja ympäröivään uuteen Engelinrantaan sopiva.

– En ole missään nähnyt niin rumaa uimahallia. Kouvolassakin on kauniimpi, Kylliäinen kiteytti.

Keskustan ryhmyri Hannu Kärpänen oli huolestunut käyttökustannusten noususta.

– Valtuustosopimuksen mukaan isojen investointien kohdalla myös niiden vaikutus käyttötalouteen pitää olla tiedossa. Nyt tarkkaa tietoa ei ole saatu. On mainittu 450 000 euroa vuodessa. Eikö kukaan enää osaa urheilla omatoimisesti ilman kalliita laitoksia? Kärpänen kyseli.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo huomautti, että tarkemmat laskelmat valmistuvat yhdessä suunnitelmien kanssa.

Hämeenlinnan Liikuntahallien oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Saviniemi (kok.) arvioi uimahallin käyttökustannusten jopa laskevan, kun osin vuodelta 1976 peräisin oleva tekniikka saatetaan ajan tasalle.

Ei liian hienoa

Myös pesäpallokentästä käytiin vastaava keskustelu. Kärpänen toivoi, ettei siihen tulisi liikoja hienouksia, jotta rahaa ehkä säästyisi.

Saviniemi pohti, että kuitenkin kannattaisi selvittää mahdollisten jäähdytysputkien kustannukset, jotta kenttä voitaisiin jäädyttää talvella.

– Kun talvet ovat tämmöisiä.

Siirtoon käytetään 850 000 euron pottia, joka jäi, kun Elenia Areena alitti kustannusarvionsa. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic