Kanta-Häme

Pesurilla lämpötehoa Lammille

Elenia investoi miljoonia euroa taajamien lämpökeskuksiin, jotta niiden öljyn ja maakaasun kulutusta vähennettäisiin. Lammilla on otettu käyttöön lämpökeskuksen savukaasupesuri, joka nostaa tuotannon hyötysuhdetta.

Savukaasupesuri ottaa vielä savukaasuista talteen lämpöä, mikä nostaa tehoa noin 10 prosenttia. Lämpökeskuksen on edelleen käytettävä myös öljyä lämmöntuotantoon huippukulutuksen aikana, mutta pesuri vähentää öljyn tarvetta.

– Meillä ei ole käyttöön perustuvia tietoja. Pesurin pitäisi kuitenkin vähentää öljyn osuus polttoaineena alle 10 prosenttiin, Elenia Lämmön tuotantopäällikkö Eki Muranen sanoo.

Elenia Lämmön, joka oli aikaisemmin Vattenfall Lämpö, Lammin 4 megawatin lämpökeskus otettiin käyttöön vuonna 2008. Lämpökeskus käyttää pääasiassa haketta, jonka mukana poltetaan pieni määrä turvetta.

Uusi savukaasupesuri puhdistaa lämpökeskuksen savukaasuja hiukkasista. Koska polttoöljyn tarve vähentyy, se myös alentaa hiilidioksidi- ja rikkipäästöjä.

Elenia joutuu nyt tehostamaan laitoksen lämmöntuotantoa polttoöljyllä vain kaikkien kovimmilla pakkasilla. Puun ja turpeen polttaminen ei tällöin riitä lämmittämään Lammin kirkonkylän kaukolämpövettä.

– Meillä oli tammikuussa parin viikon jakso, jolloin lämpökeskuksessa oli poltettava myös öljyä, Elenia Lämmön toimitusjohtaja Matti Tynjälä kertoo.

Puun ja turpeenpolton savukaasut kulkevat savukaasupesurin solukon läpi. Pesurin kiertovedellä esilämmitetään kaukolämpövesi. Lämmön talteenotto alentaa 150 asteisten savukaasujen lämmön jopa vain 50 asteeseen.

– Lämpökeskuksen hyötysuhde nousee 97 prosenttiin, sanoo Muranen.

Investointeja 40 miljoonalla

Elenia (entinen Vattenfall) on investoinut Hämeen lämmöntuotannon muutoksiin viime vuosina lähes 40 miljoonaa euroa. Suurin investointi oli Vanajan voimalan 50 megawatin biokattila, polttoaineenkuljettimet, automaatio ja savukaasujen puhdistus.

– Toteutamme Suomen tavoitetta nostaa biopolttoaineiden osuus 38 prosenttiin energiantuotannossa, Tynjälä sanoo.

Toijalan 5 megawatin lämpökattilalla korvattiin maakaasun käyttö. Lämpökattilan savukaasuille suunnitellaan nyt pesuria. Turengissa otetaan vielä kuluvan vuoden aikana käyttöön 10 megawatin biolämpövoimala, jolla niin ikään korvataan maakaasun polttaminen.

Lammilla Elenia toimittaa noin puolet kaukolämmöstä kerrostaloille. Neljänneksen lämmöstä ostetaan julkisen sektorin tiloihin ja neljännes yrityksille. Pienkuluttajat käyttävät lämmöstä vain noin 5 prosenttia. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020