Kanta-Häme

Petelius ja Perälä kivijalkaliikkeiden kunniaa puolustamassa

Palokunnankadulla sijaitsevaan Lelushopin käytävälle on pystytetty punakankainen esirippu. Esiripun edessä istuu vaativa nelihenkinen lapsiraati, ja liikkeen leluhyllyjen välissä piilottelevat kaksi kuvaajaa ja äänimies.

Ohjaaja Olli Horttana antaa kameroille käyntikäskyn, ja esiripun takaa Petja Kolehmaisen, Aarre Saaren, Amanda Rantalan ja Armas Saaren eteen alkaa ilmestyä toinen toistaan kummallisempia naamiaishahmoja.

– Älkää naurako, vaan pelätkää! huutaa paholaismaisen naamion päälleen pukenut Radio Suomipopin aamujuontaja Juha Perälä, kun lasten naurusta ei tule loppua.

Hetken päästä Perälän korvaa estradilla Pirkka-Pekka Petelius, tällä kertaa sikamaski yllään. Koomikoiden pitäisi järjestää kauhuesitys, mutta lopputulos on jotain ihan muuta. Lopulta ohjaaja huutaa kohtauksen poikki, ja villiksi äitynyt tuomaristo katoaa ympäri suurta lelukauppaa.

Tuotantoyhtiö Moskito on kiertänyt Suomea Perälän ja Peteliuksen kanssa kesän aikana kuvaamassa Erikoisliikemiehet-nimistä televisiosarjaa. Keväällä Jimillä nähtävässä sarjassa esitellään pitkän linjan kivijalkakauppoja, ja Hämeenlinnan Lelushoppi päätyi sarjaan mukaan hämeenlinnalaistaustaisen tuotantopäällikön Petra Theisin vinkkauksesta.

Tuotantoryhmä tykästyi kauppaan, joka on pysynyt pitkään samalla paikalla Hämeenlinnan keskustassa, vaikka kivenheiton päässä on uusi kauppakeskus ja suuri hypermarket. Kauppias Mika Saarikin piti ideasta.

– Tämä oli ihan tervetullutta. Keskustan yrittäjien tilanne on vaikeutunut, kun muita yrittäjiä on lähtenyt Goodmaniin ja pääpostikin on lopettanut. Erinäisistä syistä keskusta on aika huonossa jamassa, Saari toteaa.

Lelushoppi-kuvaukset alkoivat tällä viikolla keskiviikkona, ja lelukauppa on kuudes kohde, jossa sarjaa on kuvattu.

Pitkän linjan koomikko Petelius päätyi sarjaan mukaan tuottajien pyynnöstä. Ruutuaisapari Perälän hän tapasi ensimmäistä kertaa kunnolla vasta tuotantopalaverissa, mutta kaksikon mukaan yhteinen sävel löytyi nopeasti.

– Tai no, tällaista ainetta olen tarvinnut, jotta tulen tuon kanssa juttuun, Petelius sanoo ja näyttää älypuhelimestaan pippurisumutemainosta.

Viihteellisen asiaohjelman käsikirjoitus on myös rakennettu niin, että kaksikolla on mahdollisimman vapaat kädet, kun kamerat käyvät.

– En olisi tässä, jos käsikirjoitus rajoittaisi liikaa, sanoo Petelius.

Perälälle vapaamuotoisuus sopii, koska Erikoisliikemiehet on hänen ensimmäinen suuri televisiotuotantonsa.

– Meille sanotaan, että olisi kiva, jos tekisimme tällaisia asioita. Sitten sanotaan, että kamera käy, tehkää mitä teette, lisää Perälä. HäSa

Erikoisliikemiesten Hämeenlinna-jakson finaali kuvataan perjantaina 19.8. kello 15. Suopealla säällä kuvaus on Hämeensaaressa, sadesäällä Lelushopissa. Halukkaat ovat tervetulleita kuvauksiin. Sarja esitetään keväällä 2017 Jim-kanavalla.