fbpx
Kanta-Häme

Peter Vesterbacka Hämeenlinnassa: Hamk tarvitsee ulkomaalaisia opiskelijoita yrityselämän tarpeisiin

Liikemies tuomaroi Linnan Business Turnajaisten yrityskilpailun finaalia. Voiton vei Jenni Ahtiainen Deafmetal-kuulolaitekorumallistollaan.
Peter Vesterbacka (kuvassa) kuunteli torstaina uuden Hämeenlinnan yrityskilpailun Linnan Business Turnajaisten finalisteja, jotka pitchasivat liikeideansa kolmessa minuutissa sekä hänelle että Kustaa Valtoselle. Kuva: Tomi Vesaharju
Peter Vesterbacka (kuvassa) kuunteli torstaina uuden Hämeenlinnan yrityskilpailun Linnan Business Turnajaisten finalisteja, jotka pitchasivat liikeideansa kolmessa minuutissa sekä hänelle että Kustaa Valtoselle. Kuvat: Tomi Vesaharju

Ansioituneena liikemiehenä tunnettu Peter Vesterbacka kehottaa Hämeen ammattikorkeakoulua (Hamk) satsaamaan ulkomaalaisten opiskelijoiden hankintaan paikallisen ja kansallisen yrityselämän monipuolistumisen turvaamiseksi.

– Hamkiin mahtuisi helposti muutama tuhat kansainvälistä, maksavaa opiskelijaa lisää. Automaattisesti heistä osa innostuisi myös jäämään Hämeenlinnaan, ja se olisi voimavara ja lottovoitto kaupungille ja koko Suomelle, usein Hamkissa luennoinut Vesterbacka totesi Hämeen Sanomille vieraillessaan torstai-iltana Hämeenlinnassa.

Sievoinen summa jää saamatta

Vesterbackan haaveena on houkutella Suomeen kaikkiaan 150 000 ulkomaalaista korkeakouluopiskelijaa.

Hänen mukaansa Suomelta jää sievoinen summa saamatta, koska ulkomaalaisia opiskelijoita ei ole tarpeeksi. Vertailukohdaksi hän ottaa Uuden-Seelannin, johon kansainväliset opiskelijat tuovat vuosittain rahaa noin 3,5 miljardin euron verran, kun Suomessa summa on 2,7 miljoonaa euroa.

– Emmehän me nyt voi olla tuhat kertaa huonompia kuin Uusi-Seelanti. Se on järkyttävää! Vesterbacka toteaa.

Jenni Ahtiaisella ja muilla liikeideoitaan Hämeen linnan Kuninkaansalissa torstaina esitelleillä finalisteilla oli edessään kova liikemaailman kaksikko: Kustaa Valtonen (vas.) ja Peter Vesterbacka. Ahtiainen myös lopulta voitti Linnan Business Turnajaisten yrityskilpailun.

Kuusi finalistia

Peter Vesterbacka osallistui torstaina uuden Hämeenlinnan yrityskilpailun Linnan Business Turnajaisten finaaliin, jossa kuusi finalistia pitchasivat liikeideansa kolmessa minuutissa sekä Vesterbackalle että Kustaa Valtoselle.

Vesterbacka tunnetaan niin Angry Birds -mobiilipelin, Slush-startup-tapahtuman kuin Helsinki-Tallinna-tunnelihankkeen isänä. Valtonen on tunnettu kasvuyrittäjien sparraaja ja sijoittaja.

Arvostetun kaksikon eteen marssi muun muassa Jenni Ahtiainen, joka myös voitti yrityskilpailun Deafmetal-kuulolaitekorumallistollaan, joka yhdistää kuulokojeen ja korvakorun toisiinsa.

– Toivon mukaan voitto toisi fyrkkaa ja ennen kaikkea hyviä suhteita. Haluan sijoittajia, joilla on muutakin annettavaa kuin rahaa: yhteyksiä, markkinointiapua, bisnesstrategiaa, tuotesuunnittelua…

– Tarvitsen ihmisiä, jotka osaavat myydä ja jotka ovat samanlaisella suuruudenhulluudella ja intohimolla varustettuja kuin minä, Ahtiainen pohti hetkeä ennen kuin voittaja julkistettiin.

Voittajalla kansainvälisiä kasvunäkymiä

Tuomariston mukaan Ahtiaisen liikeidean kansainväliset kasvunäkymät olivat pidemmällä kuin muiden.

Lisäksi käyttäjäryhmä oli tarkasti tunnistettu. Myös jakelukanavat olivat selkeät. Tuomaristo arvosti, että Ahtiaisella on jo nyt laaja verkosto neuvonantajia sekä sitä, että hänellä on rohkeutta ja halua oppia.

Ahtiainen voitti myös yleisöäänestyksen Hämeen linnassa järjestetyssä tilaisuudessa. Palkinnoksi voitoistaan hän sai kolmelle henkilölle kahden kuukauden veloituksettoman jäsenyyden uudessa Parkki Business Parkissa, kun se avataan, sekä 2 000 euron stipendin ja miekka-palkinnon.

15 minuuttia julkisuudessa

Tuomaristolle liikeideaansa selitti myös Aava-haravaleikkurin keksinyt Jouni Ahola.

– Ainutkertainen tapaus elämässäni! Se oli minun 15 minuuttiani julkisuudessa. Ei sitä joka päivä tällaisten miesten edessä seisota. En järkytykseltäni edes kunnolla muista, mitä puhuin. Kuitenkin neuvottelut keksinnöstäni ovat Fiskarsin kanssa edessä, Ahola iloitsi. HÄSA

Finalistit

Tiina Kuopanportti: Eddy. Edunvalvonnan digitaalinen palveluohjaaja. Helpottaa potilaiden ja läheisten edunvalvonnan asiakaspolkua ja säästää aikaa, työtä ja rahaa.

Jouni Ahola, Gold-Cam oy: Aava-haravaleikkuri. Rannalta tai laiturilta voi käsin leikata ja haravoida kaislat ja muut roskat pois veden pohjasta. Toimii kuivalla maalla viikatteen tavoin.

Antti Heinonen, Teres Targets oy. Vaihtoehto skeet- ja trap-ammunnassa käytetyille savikiekoille. Valmistusmateriaali ja -menetelmä täysin uusia. Ei sisällä terveydelle ja ympäristölle haitallisia aineita, ja kiekot hajoavat nopeasti luonnossa.

Jenni Ahtiainen, gTIE oy: Deafmetal. Kuulolaitekorumallisto, joka yhdistää kuulokojeen ja korvakorun toisiinsa. Madaltaa kuulolaitteiden käyttöönottamiseen ja käyttämiseen liittyvää laitehäpeää.

Janne Papunen, Windester oy: WindPal. Lataa akun tilanteessa kuin tilanteessa. Tuoteperheellä nyt vihreää energiaa jo tuulesta, vedestä tai käsikammesta. Yksi generaattori, The Base, riittää.

Juho Nieminen, Kidday oy: Kidday. Digitaalinen vauvakirja, joka kulkee mukana aina puhelimessa. Voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupoista.

Menot