Kanta-Häme

Peuhula tarvitsee uuden peuhupaikan

Lasten Liikunnan Tuen ylläpitämä liikuntapäiväkerho Peuhula on näillä näkymin vailla toimitiloja vuoden alusta alkaen. Wetterhoffin kiinteistössä nykyisin majaansa pitävän lasten peuhupaikan vuokrasopimus päättyy kuluvan vuoden lopussa. Uusia, toimintaan soveltuvia tiloja ei ole kantakaupungista vielä löytynyt.
 
Peuhulan lapsikatraassa on viikoittain mukana yhteensä 75 lasta Hämeenlinnasta, Janakkalasta, Hattulasta ja Riihimäeltä saakka. Lisäksi samoja tiloja käytetään iltaisin liikuntaleikkikoulutoimintaan.
 
–  Juuri nyt tilanne näyttää hieman huolestuttavalta. Tarvitsemme noin 100 neliömetrin, riittävän korkean liikuntatilan ja hieman pienemmän askartelu-, leikki- ja ruokailutilan, Peuhulan vastaava ohjaaja Minna Rantanen toteaa.
 
Minna Rantanen muistuttaa koko yhteiskunnassa käytävän nyt keskustelua lasten liikkumisen tärkeydestä koko eliniän terveyteen, ja ”samaan aikaan painitaan tällaisten tilakysymysten kanssa”.
 
Peuhula aloitti toimintansa syyskuussa 1996 entisen Saaristen koulun tiloissa. Liikuntasali oli loistava liikuntapaikka, kun valmiina olivat muun muassa kiipeilyköydet sekä voimistelurenkaat.
 
Parhaimmillaan lapsia on ollut mukana yli sata.
 
– Nytkin on koko ajan lapsia jonotuslistalla, joten kysyntää kyllä riittää. Emme nykyresursseilla pysty valitettavasti ottamaan enempää lapsia mukaan toimintaan, Minna Rantanen kertoo.
 
Uusia tiloja etsitään kantakaupungin alueelta.
 
– Liitoskunnista voisi tiloja riittää, mutta silloin koko toiminnan luonne muuttuisi. On kaikille perheille tasapuolista, että toiminta keskittyy hyvien liikenneyhteyksien varrelle kaupungin keskustaan, Rantanen toteaa.
 
Hänen mukaansa uusia tiloja etsitään toki ydinkeskustan ulkopuolelta, mutta kuitenkin kantakaupungista.
 
Liikettä alle kouluikäisille
Peuhulassa työskentelee kaksi henkilöä vakituisesti. Lisäksi Peuhulassa on perinteisesti yksi oppisopimusopiskelija valmistumassa ammattiinsa. Myös muita alan opiskelijoita on saanut liikuntapäiväkerhosta harjoittelupaikan.
 
Peuhulassa järjestetään liikuntapainotteista kerhotoimintaa 2-6-vuotiaille. Toimintaan kuuluu sisä- ja ulkoliikuntaa, erilaisia teemapäiviä sekä tutustumiskäyntejä ja retkiä lähiympäristöön.
 
Kerhopäivään kuuluu liikunnan lisäksi askartelua, satuja, laulua ja leikkejä.
 
Talvella hiihdetään, luistellaan ja lasketaan mäkeä. Kesäohjelmaan kuuluu yleisurheilua Kaurialan kentällä ja Aulangolla tutustumista seikkaillen luontoon.
 
– Liikumme muutenkin mahdollisimman paljon ulkona. Isompien (3–6-vuotiaat) kanssa käymme oppimassa myös uinnin alkeita. Jokaisella viikolla on oma liikunta-aihe, joita ovat esimerkiksi musiikki, palloilu tai uinti, Minna Rantanen kertoo.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic