Kanta-Häme

Pia Hyyrystä odottaa uudenlainen luottamustehtävä

Hattulaan valittiin moninaisten vaiheiden jälkeen uusi tarkastuslautakunta runsas viikko sitten. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin ensimmäisen kauden valtuutettu Piia Hyyrynen (kesk.).

Hyyrynen on jo aloittanut perehtymisen uuteen tehtäväänsä, vaikka ensimmäinen uuden tarkastuslautakunnan kokous pidetään vasta marraskuussa.

– Odotan uutta tehtävää mielenkiinnolla. Siinä saa laaja-alaisen käsityksen siitä, mitä kunnassa tapahtuu. Uskon, että tehtävä kartuttaa kokemustani koko ajan lisää.

Päätös vaati pähkäilyä

Hyyrynen kuitenkin kertoo miettineensä pitkän aikaa, voisiko ottaa tehtävän vastaan.

– Mutta se oli ryhmän tahto, ja aikani pähkäiltyäni suostuin. Mutta sanoin kyllä, että tarvitsen tehtävässä kovasti apua ja taustatukea.

Tukea on luvattukin. Myös entinen puheenjohtaja Matti Kortesaari (kesk.) on Hyyrysen mukaan luvannut tukensa.

– Sinänsä oli hankala tilanne, kun vanha tarkastuslautakunta erotettiin. On ikävää, että sellaista tapahtuu. Mutta nyt lähdetään puhtaalta pöydältä eteenpäin.

Hattulassa ehdittiin puida tarkastuslautakuntaongelmaa vuoden päivät. Ongelmat tulivat julkisuuteen, kun puheenjohtaja Matti Kortesaari halusi eron tehtävästään luottamuspulaan vedoten.

Sen jälkeen asiaa selvitti valiokunta, joka lopulta esitti, että entinen lautakunta erotetaan ja tilalle valitaan uusi. Valtuusto valitsi uuden lautakunnan viime viikon maanantaina. Viidestä jäsenestä kolme on uusia.

Vajaat kaksi vuotta valtuustokokemusta

Piia Hyyrynen valittiin valtuustoon syksyn 2012 kuntavaaleissa. Vuoden 2013 alusta hän on istunut myös sivistyslautakunnassa sekä kunnanhallituksen varajäsenenä. Näistä toimista hän joutuu nyt luopumaan, sillä tarkastuslautakunnan jäsen ei voi toimia muissa lautakunnissa eikä kunnanhallituksessa.

Hyyrynen sanookin, että tarkastuslautakunnan rooli on aivan toinen kuin muiden lautakuntien. Sehän ei päätä palveluista tai toiminnasta, vaan se valvoo sitä, että kunnanhallitus ja lautakunnat toimivat valtuuston tahdon mukaan.

Entiseen puheenjohtajaan liittyvässä kiistassa oli kyse ainakin siitä, että tämä katsoi, että tarkastuslautakunnalla olisi oikeus vaikuttaa myös tulossa oleviin päätöksiin. Piia Hyyrysellä on tästä asiasta yksiselitteinen näkemys:

– Kyllä se rooli on jälkikäteen tapahtuvassa valvonnassa. Sen verran olen lukenut tarkastuslautakuntaa koskevaa opaskirjasta, jonka Kortesaari minulle antoi. Se lukee kirjassa aivan selkeästi.

Taustalla vaikea koulunlakkautuspäätös

Hattulan riitojen taustalla on sanottu olevan ainakin vaikea koulupäätös. Rahkoilan koulu päätettiin keväällä 2013 yllättäen sulkea heti seuraavana syksynä.

Tämä asia tuli aikanaan yllätyksenä myös Piia Hyyryselle.

– Toin sivistyslautakunnassa esiin, että tiedottaminen ei mennyt niin kuin pitäisi.

Hyyrynen uskoo, että koulupäätös on ainakin yksi niistä asioista, jotka yhä riepovat joitakin valtuutettuja. Tyytymättömyyden syitä voi olla muitakin, mutta niihin hän ei halua ottaa kantaa.

– Mutta mikään päätös ei mene niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Olen oppinut näkemään, että päätökset eivät aina mene ilman kipua.

Taloustalkoot tuottaneet tulosta

Hyyrynen on kuitenkin tyytyväinen siihen, että Hattulan taloustalkoot ovat tuottaneet tulosta.

– Olemme päässeet pinnalle. Mutta kyllä se on paljon vaatinutkin, varsinkin työntekijöiltä, kun on pitänyt säästää mahdottomastakin.

Siviilielämässään Hyyrynen työskentelee yksityisenä perhepäivähoitajana. Työpaikkana on siis oma koti Suontaan kylässä.

– Viihdyn hyvin, kun teen työtä yksin kotona, mutta luottamustoimet ovat työlle hyvä vastapaino. Olen mukana myös seurakunnan luottamustehtävissä.

Hyyrynen korostaa, että ilman perheen tukea hän ei kuitenkaan pystyisi sen paremmin luottamustoimiin kuin perhepäivähoitajankaan työhön.

Aviomies Mikko Hyyrynen ainakin tietää, mitä luottamustehtävissä mukana olo käytännössä tarkoittaa.

– Mieheni istui valtuustossa useita kausia, ensin keskustalaisena ja myöhemmin sitoutumattomien ryhmässä. (HäSa)

Menot