Kanta-Häme

Pian tarjolla kattavampi influenssarokote – jos haluat maksaa

Ensi talvena yksityislääkäriltä tai apteekista voi saada kattavamman influenssasuojan kuin julkisesta rokotusohjelmasta. Markkinoille on tulossa uusi rokote, joka sisältää yhteensä neljää eri virustyyppiä. Perinteisessä rokotteessa on suoja kolmea virustyyppiä vastaan.

Suomessa riskiryhmiin kuuluvat, kuten vanhukset ja pikkulapset, saavat rokotteen ilmaiseksi julkisen rokotusohjelman kautta. Riskiryhmien on kuitenkin tyytyminen kolmen viruksen perinteiseen rokotteeseen. Vaihtoehtona on maksaa uusi rokote omasta pussista. Rokotteen hinta ei ole vielä tiedossa.

Suomen viranomaiset eivät osanneet odottaa uuden rokotteen ilmestymistä näin nopeasti. Siksi Suomi teki vuosi sitten kahden vuoden toimitussopimuksen perinteisestä kolmevalenttisesta rokotteesta. Tuosta sopimuksesta on vielä vuosi jäljellä, joten käytännössä uuden rokotetteen ostamista voidaan harkita aikaisintaan vuoden päästä.

Uudenlainen rokote sisältää kahta A- ja kahta B-virusta. Nykyinen rokote kattaa molemmat A-virustyypit, mutta vain toisen B-viruksista.

THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö, ylilääkäri Taneli Puumalainen myöntää, että yksi viruskanta lisää rokotteessa parantaisi osumatarkkuutta. Varmaksi ei voi kuitenkaan sanoa, ovatko nelivalenttisen rokotteen ostajat ensi talvena muita paremmassa suojassa.

– Sitähän ei etukäteen tiedä, onko toisesta B-kannasta hyötyä. Jompi kumpi kanta sieltä yleensä tulee, mutta ei molempia. On täysin mahdollista, että rokotteessa oleva kanta osuu kohdalleen, jolloin neljävalenttinen rokote ei tuo mitään lisähyötyä, Puumalainen sanoo.

Hänen mukaansa viimeisen kymmenen vuoden aikana hieman useammin kuin joka toinen vuosi rokotteisiin on osattu valita oikeat virustyypit.

– Kannattaa myös muistaa, että B-viruskanta aiheuttaa tautia selvästi vähemmän kuin A-kanta, ylilääkäri muistuttaa.

Lisäksi on mahdollista, että virukset muuntautuvat levitessään niin paljon, että rokote menettää joka tapauksessa tehoaan. Näin kävi kuluneen talven aikana.

 

Päivän lehti

7.6.2020