Kanta-Häme

Pianisti räjäyttää pankin

Hämeenlinnan teatterin syyskausi käynnistyy vierailuesityksellä. Lavalla koheltaa uusseelantilainen sirkustaiteilija ja näyttelijä Thomas Monckton, jonka esitys keskittyy konserttiflyygelin ympärille – sekä sen päälle, alle ja sisäpuolelle.

Esitys on sirkusryhmä Circo Aeron yhden miehen soolo, jolle Hämeenlinnan teatteri on tarjonnut harjoittelu- ja esitystilat teatteri Verstaasta.

– Omat syyskauden tuotantomme ovat päänäyttämöllä, joten Verstas on vähän vajaakäytössä. Tällä tavalla saamme Hämeenlinnaan jotain sellaista, mitä emme itse pystyisi tarjoamaan, teatterinjohtaja Heikki Paavilainen sanoo.

Klovneriaa ja …teatteria

Circo Aeron koreografi ja ohjaaja Sanna Silvennoinen pohtii, millä sanalla The Pianist -esitystä pitäisi kutsua.

– Ehkä se olisi klovnerialla ja sirkuksella höystyettyä teatteria, hän päättelee. Yksi sana ei riitä kuvaamaan hulvatonta esitystä.

Teoksen pääosassa on viihdemaailman huipulla oleva pianisti. Hän on ainakin omasta mielestään itse täydellisyys, ja käyttää kaiken tarmonsa osoittaakseen sen yleisölle.

Vahinko vain, hän on niin keskittynyt itseensä, ettei tunnu pääsevän ollenkaan konserttiesityksen alkuun. Taide-elämys lipsahtaa räjähtävän hauskaksi katastrofiksi, jossa Monckton panee peliin kaiken, mitä osaa: klassista mimiikkaa, akrobatiaa, klovneriaa ja soittoakin.

– Mr. Beanin ja Chaplinin sukulainen, teatterinjohtaja Paavilainen hykertelee.

Palkittu …sirkustaiteilija

Thomas Monckton on Uudessa-Seelannissa syntynyt palkittu sirkustaiteilija. Hän kertoo yrittäneensä aluksi elättää itsensä sirkuksessa, mutta huomasi pian, ettei töitä ole tarpeeksi.

Niinpä hän hakeutui Pariisiin Jacues Lecoqin fyysisen sirkuksen kouluun. Siellä hän tutustui suomalaisiin sirkus- ja tanssiryhmiin kuten suomalais-ranskalaiseen Circo Aeroon sekä tanssiteatteri Hurjaruuthiin.

Ensimmäisen Suomen-vierailunsa Monckton teki 2008 Hurjaruuthiin. Sen jälkeen hän on esiintynyt Suomessa säännöllisesti.

Neljä esitystä …ja kiertueelle

Hämeenlinnassa The Pianist nähdään neljä kertaa 4.–11. syyskuuta. Sen jälkeen esitys lähtee kiertueelle, joka huipentuu vierailuun kahdella kansainvälisellä festivaalilla Uudessa-Seelannissa.

Ennakkotiedoissa esitystä suositellaan kaikille yli 5-vuotiaille katsojille. Lehdistölle ja teatterin omalle väelle tarjotut maistiaispalat saivat meidät 50-, 40- ja 30-vuotiaat ulvomaan naurusta. Pelkästään lastennäytelmänä tätä ei siis kannattane sivuuttaa. (HäSa)

Circo Aero: The Pianist. Kantaesitys Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä 4.9. kello 19.

Päivän lehti

27.5.2020