Kanta-Häme

Pidettäisiinkö pyöräbileet San Josén malliin?

Suomessa on pyöräilykuntien verkosto, mutta tavalliselle ihmiselle ei ole organisaatiota, jonka kautta voisi suoraan tehdä ja vaikuttaa asioihin.
 
– Siksi tarkoituksena on 13. syyskuuta Tampereella perustaa Pyöräliitto. Mukana on porukkaa ympäri Suomea, ja järjestäytymistä on valmisteltu työpajoissa ja verkon kautta etäryhmissä, kertoo Minna Takala.
 
Takala on Verkatehtaalta pyöräilykulttuuria levittävän Linnan pyöräverstaan toinen omistaja ja työskentelee nykyään myös Hämeen liitossa kehittämistehtävissä. Pyöräliiton pystyyn polkemisessa yhdistyy siis kaksi intohimon kohdetta.
 
– Autoliitto on toiminut meille esikuvana. Tarkoituksena on kuitenkin, että Pyöräliitto ajaa lähinnä kaupunki- ja työmatkapyöräilyn edistämistä. Urheilupyöräilylle on jo omia toimijoitansa, Takala muistuttaa.
 
Tukea Euroopasta
Takala on ollut mukana hakemassa Pyöräliitolle 20 000 euron tukea perustamista varten. European Cyclist Federation sellaisen myös myönsi.
 
– Rakennamme toimintaa niin, että byrokratia-asiat hoituvat valtakunnallisen liiton kautta, ja paikalliset alaosastot voivat keskittyä vaikuttamiseen ja esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen.
 
Tänne on perustettu jo avoin Facebook-ryhmä nimellä Hämeenlinnan Pyöräily/Cycling, jossa on tällä hetkellä vajaat 70 jäsentä keskustelemassa. Takalan mukaan kaupungin keskeiset ongelmat liittyvät keskustan läpi kulkeviin yhteyksiin ja reittioppaiden puutteeseen.
 
– Maisemathan täällä ovat aivan huikeita ja upeita reittejäkin löytyy, mutta muuttajat ja turistit eivät niitä löydä. Esimerkiksi Lahdessa kerättiin pyöräilijöiden palvelut vihkoseen, joka myi parissa viikossa loppuun, Takala kehottaa matkimaan.
 
Keskustan ongelmakohtiin ollaan hänen mukaansa puuttumassa valmisteilla olevassa kaupunkivisiossa.
 
– Tietöiden osalta pitäisi vielä miettiä, kuinka pyöräilijöiden korvaavat reitit järjestetään.
 
Pop-up-pyöräily
Tänä iltana Taiteiden yöhön starttaa myös Takalan ja kumppaneiden organisoima pop-up-pyöräily. Linnan pyöräverstaalla myös taiteilija Mikko Myöhänen maalaa taidepyöriä.
 
– Kierrämme valaistuin pyörin letkana ympäri rantareittiä. Mukaan pääsee esimerkiksi Facebookin kautta.
 
Esikuvana hyvälle ja rennolle pyöräilytapahtumalle Takala mainitsee San José Bicycle Partyn, johon hän tutustui USA:ssa työskennellessään.
 
– Sinne mahtuvat kaikki alan harrastajat pyörien rakentelijoista maastopyöräilijöihin, on musiikkia ja kunnon bileet.
 
Pyöräilykulttuurin rakentuminen vaatii panoksia myös koulutukseen.
 
– Kovasti halutaan edistää pyöräilyä, mutta esimerkiksi pyörämekaanikkoja ei kouluteta missään. Pyöräilymaissa, kuten Hollannissa, Tanskassa, Briteissä ja Australiassa koulutusta on tarjolla alalle, Takala huomauttaa.
 
Linnan pyöräverstas on ottanut paljon harjoittelijoita Kiipulan ammattiopistosta ja nyt on suunnitteilla myös räätälöityä koulutusta.
 
– Ilolla on pantava merkille, että myös pyöräteollisuus on palailemassa Suomeen. On uusia merkkejä kuten Pelago, ja Helkaman pyöriäkin väännetään nykyään taas Ruukin teräksestä, Takala sanoo. (HäSa)

Menot