Kanta-Häme

Pieneläimet yksityislääkäriin

Entistä isompi osa pieneläinpotilaista ohjautuu Hämeenlinnan seudulla yksityisille eläinlääkäriasemille.

Pieneläinklinikka Tawastvet on muuttanut Aulangontieltä Sähkömestarintielle ja kuuluu 12. joulukuuta alkaen valtakunnalliseen Animagi-ketjuun.

Eläinlääkäri Kaisu Vuoren mukaan Tawastvet liittyi ketjuun palvellakseen paremmin asiakkaitaan. Ketjun omistavat jäsenklinikat ja kotimainen pääomasijoitusyhtiö Intera Partners.

– Pääomasijoittajan mukaantulon ansiosta pienet klinikat pystyvät hankkimaan sellaisia laitteita, joihin niillä yksin ei olisi varaa. Ala kehittyy koko ajan ja vaatimustaso nousee.

Esimerkkinä Vuori mainitsee ketjun jäsenklinikalle Tampereelle tulossa olevan tietokonetomografialaitteen. Kalliita laitteita tarvitaan diagnostiikan lisäksi muun muassa lemmikkien hammashoidoissa.

Neljäs eläinlääkäri

Ketjussa parantuvat myös henkilöstön koulutusmahdollisuudet, eikä työntekijöiden tarvekaan ainakaan vähene.

– Huhtikuun alussa meillä aloittaa neljäs eläinlääkäri.

Eläintenhoitajia on töissä saman verran.

Kaisu Vuori luottaa myös siihen, että ketjun osakkailla on mahdollisuus vaikuttaa sen päätöksentekoon.

– Arvot kuten vahva palveluhenki ovat yhteisiä.

Ero kunnalliseen eläinlääkäritoimintaan on eläinlääkäri Minna Tuiskun mukaan selvä.

– Tämä on yritystoimintaa.

Yksityiset eläinlääkäriasemat keskittyvät lemmikkieläimiin. Julkiset eläinlääkäripalvelut huolehtivat viranomaistehtävistä ja pääosin tuotantoeläimistä.

Minna Tuiskun mukaan päättäjien on hyvä pohtia, missä määrin kunnissa kannattaa järjestää eläinlääkäripalveluita lemmikkien hoitoon, kun lemmikkieläimet ovat kuntalaisille kuitenkin puhtaasti harrastustoimintaa.

Koirille tehdään yksityisillä eläinlääkäriasemilla muun muassa sydämen ultraäänitutkimuksia ja toisinaan jopa isoja tekonivelleikkauksia.

– Otamme huomioon myös eettiset näkökohdat ja muun muassa sen, että ylimitoitetulla hoidoilla ei aiheuteta turhaa kärsimystä tai herätetä turhia toiveita.

Tiloja etsittiin pitkään

Tawastvetin uudet vuokratilat ovat neljä kertaa vanhoja isommat.

– Etsimme uusia tiloja 4-5 vuotta ja lopulta ne löytyivät. Ajatus oli, että uusi paikka olisi löytynyt kaupungin itäpuolelta, mutta kun näimme paikan, ei asiaa tarvinnut enää miettiä.

Aikaisemmin tiloissa on toiminut Suomalainen kirjapaino.

Eläinlääkärit pääsivät suunnittelemaan uudet vastaanottotilansa, joissa on tilaa ottaa kerralla useampiakin eläimiä muun muassa tiputukseen. (HäSa)

Mainos