Kanta-Häme

Pienet luottavat vaalityön voimaan

Kuntavaaleissa äänestetään tasan kahden viikon päästä, ja useita valtuustoja supistetaan tulevan sote-uudistuksen takia.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa on jaossa 51 paikkaa nykyisen 59 sijaan.

Tämä ei kuitenkaan juuri huoleta ehdokkaita, jotka kerääntyivät lauantaina Hämeenlinnan torille kristillisdemokraattien, keskustan ja vasemmistoliiton yhteiseen toritapahtumaan.

Keskustalla on valtuustossa kuusi paikkaa ja kristillisdemokraateilla sekä vasemmistolla kolme kummallakin. Torilla oli myös tapahtumasta erillinen teltta vihreillä, joilla on nyt kolme valtuustopaikkaa.

Neljällä pienimmällä puolueella on tällä hetkellä siis yhteensä 12 valtuustopaikkaa, kun kaupungin kolmanneksi suurimmalla puolueella perussuomalaisilla niitä on kymmenen. Valtapuolueen paikan jakavat kokoomus ja SDP 17 paikalla kumpikin.

Kristillisdemokraattien ehdokas Jaana Rusko-Laitinen uskoo, että valtuustopaikkojen väheneminen ei ole este pienpuolueiden menestykselle kuntavaaleissa.

– Kaikki riippuu siitä, kuka saa äänestäjien tuen. Hämeenlinnassa on aiemminkin ollut vähemmän valtuutettuja. Paikkojen määrä ei ratkaise, vaan äänten.

Keskustan ehdokas Aulis Veteläinen on vakuuttunut siitä, ettei valtuustopaikkojen vähenemisellä ole merkitystä, jos puolueet jaksavat tehdä tarpeeksi tehokkaasti vaalityötä. Samoilla linjoilla olivat myös muut Hämeen Sanomien torilla haastattelemat ehdokkaat.

Useampi valtuustopaikka kelpaisi toki kaikille. Veteläisen mukaan esimerkiksi keskusta tavoittelee ainakin kahta lisäpaikkaa valtuustossa.

– Riittävä paikkamäärä on tärkeä, jotta saamme tarpeeksi puheenvuoroja, Veteläinen toteaa.

Vaikuttaminen ei ole välttämättä paikkamäärästä kiinni, uskoo vasemmistoliiton ehdokas Juhani Lehto.

– Aika pienelläkin porukalla voi saada paljon aikaan, jos hämeenlinnalaiset ovat muutoksen takana. Se on huomattu tällä vaalikaudella, etteivät kokoomus ja demarit ole saaneet asioita läpi, koska ne ovat miettineet liikaa vaaleja ja äänestäjien miellyttämistä, Lehto sanoo.

Hän luottaa siihen, että Hämeenlinnassa tullaan vasemmistoliiton kannatusmäärien kasvussa muiden keskisuurten kaupunkien perässä.

Samaan luotetaan vihreissä, kertoo puolueen ehdokas Andrei Sergejeff.

– Olemme mielipidemittauksissa valtakunnallisesti neljänneksi suurin puolue, ja buumi tulee varmasti myös Hämeenlinnaan.

Sergejeff uskoo, että Hämeenlinnan valtuustopaikkojen väheneminen voi koskea niihin puolueisiin, joilla ei ole mahdollisuutta nousta pois pienen puolueen asemasta.

Moni ehdokas toivoo parempaa yhteistyötä puolueiden välille. Kristillisdemokraattien Jaana Rusko-Laitisen mielestä puolueen valta-asema valtuustossa ei saisi vaikuttaa päätöksentekoon.

– Jos ei yhtään jousteta vaan ajetaan vain omaa etua, siitä maksavat heikommassa asemassa olevat. HÄSA

Päivän lehti

6.6.2020