Kanta-Häme

Pienet TE-toimistot suljetaan vuoden vaihtuessa

Työ- ja elinkeinotoimistoissa (te-toimistot) asioivat joutuvat vuoden 2013 alusta alkaen monin paikoin matkustamaan entistä pidempiä matkoja saadakseen palveluja. Vaihtoehtona on puhelin- tai nettiasiointi.

Te-toimistojen toimialueet yhdenmukaistetaan niitä ylemmän viranomaisen eli ely-keskusten toimialueiden kanssa. Näin koko maahan jää vain 15 te-toimistoa. Niillä on useita palvelupisteitä, mutta kuitenkin paljon vähemmän kuin vielä vuoden 2012 puolella.

Hämeen te-toimiston johtaja Harri Jokinen kertoo, että Kanta-Hämeessä suljetaan Janakkalan toimipiste. Päijät-Hämeessä suljetaan viisi toimipistettä. Palveluja Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla saa vastedes Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Forssassa, Lahdessa ja Heinolassa.

Lisäksi työvoimaneuvoja käy kahden seuraavan vuoden ajan entisten palvelupisteiden sijaintikunnissa kerran viikossa tapaamassa asiakkaita ajanvarauksella.

– Toimistojen sulkeminen on asiakkaan kannalta palvelujen huononnus, mutta meidänkin on vähennettävä väkeämme samoin kuin valtion muiden viranomaisten. Sen takia pieniä toimipaikkoja lakkautetaan, Harri Jokinen sanoo.

Toisaalta asiakas voi valita minkä tahansa Suomen te-toimiston asiointipaikakseen, mikä vähän helpottaa asiaa. Päijät-Hämeen laitamilla matkaa lähimpään toimistoon voi silti kertyä jopa 80 kilometriä.

– Palvelemme yhä enemmän verkossa, mutta se ei sovi kaikille asiakkaille eikä kaikissa tilanteissa.

Kolme palvelulinjaa

Te-toimistojen organisaatiouudistuksen yhteydessä on perustettu kolme palvelulinjaa. Ne ovat työnvälitys- ja yrityspalvelujen linja, eli perinteinen työnvälitystoiminta, osaamisen kehittämispalvelut ja tuetun työllistymisen palvelut.

Jokisen mukaan jälkimmäisen palvelulinjan asiakkaat tarvitsevat eniten henkilökohtaista palvelua eli käyntejä te-toimistoissa.

Toimistot ovat myös entistä enemmän mukana toimivien yritysten kehittämisessä ja opastavat niitä esimerkiksi valtion muiden yrityksiä palvelevien tahojen puoleen. Starttirahat ja yritysten käynnistämisen auttaminen kuuluvat edelleen te-toimistoille.

Uuden te-toimiston pääpaikka on Lahdessa. Hämeenlinnan työvoimatoimistossa ammatinvalintapsykologina vuonna 1980 aloittanut Harri Jokinen siirtyi toimiston johtoon vuonna 1984. Nyt hän johtaa Hämeen te-toimistoa.

Toimiston kullakin palvelulinjalla on oma johtajansa. Jokinen kertoo, ettei hänen oma työnsä oleellisesti muutu, vaikka johdettavana on nyt paljon suurempi, noin 250 työntekijän organisaatio. Jokinen asuu edelleen Hämeenlinnassa, mutta on viikot Lahdessa. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic