Kanta-Häme

Pieni rakentaa luovasti

– Ei auta odotella huomista päivää, kun tänään rakennetaan. Elämme näissä oloissa, TL Sippola oy:n toimitusjohtaja Lauri Sippola sanoo.

Asuntorakentamisen tilanne ei ole hyvä Suomessa. Sippolan mukaan viimeiset viisi vuotta uusia asuntoja on myyty alennuksella. Samaan aikaan yhteiskunta on kaiken aikaa kasannut lisää kustannuksia rakentamiselle.

– Meille sopisi hyvin tasapaksut ajat. Kauppa on kuitenkin käynyt mukavasti. Olen tyytyväinen.

TL Sippola on pieni rakennusliike, joka rakentaa pääosin omakotitaloja. Yrityksen suurimmassa yksittäisessä rakennuskohteessa oli kerrosneliöitä 1 200. Se on myös pärjännyt ja kasvanut erikoistumalla pientaloihin ja kehittämällä omia ratkaisuja.

Luonnostaan pienten pariin

– Ala ei ole sellainen, että tavoittelisimme gasellimaista kasvua. Fokuksemme on Kanta-Hämeessä.

Sippola muistuttaa myös, että nykyisillä markkinoilla on haastava olla markkinajohtaja. Jos et ole suurin, sinulla on mahdollisuus kasvaa.

Rakennusliikkeet ovat perinteisesti pitäneet omakotirakentamista alana, joka kuuluu lähinnä perheille. Suuret ja keskisuuret rakennusliikkeet pitivät pitkään pienten kiinteistöjen rakentamista kannattamattomana. TL Sippolalle omakotitalot ovat tulleet pitkän tien kautta luonnostaan.

– Itse tulin 12-vuotiaana ensimmäisen kerran rakennukselle töihin. Olen 30 vuoden aikana pystyttänyt yli kahdenkymmenen talotehtaan tuotteita.

– Olen ajatellut omia ratkaisuja, millainen pitäisi olla talon, jonka rakennan ihmisille.

Sippola uskoo vakaasti, että pieni yritys pystyy takaamaan työn laadun. Rakentaminen on omissa käsissä eikä katoa pitkään alihankkijoiden ketjuun.

– Miksi hyväksymme julkisen rakentamisen valtavat home- ja sisäilmaongelmat. Yhteiskunta tilaa isoja hankkeita vain isoilta toimijoilta. Vastuu haihtuu jollakin tavalla.

– Yksityisessä omakotitalossa joudumme huolehtimaan asioista. Me olemme jollakin tavalla aina vastuussa työstämme.

Paksuus voi tietää kosteutta

Rakentamisen kustannuksia ovat korottaneet muun muassa uudet energiamääräykset. Asuintalojen energiatehokkuutta on pitänyt parantaa niin paljon, että rakenteiden toimivuutta epäillään vahvasti. Useat asiantuntijat sanovat, että käytännössä liian paksut eristeet ja vuotavat rakenteet johtavat kosteusongelmiin.

– Mielenkiintoiset vuodet ovat edessä, toteaa Sippola.

– Emme ole uskaltaneet rakentaa entistä paksumpia seiniä. Emme ole lisänneet villoja, mutta olemme korvanneet muovin turvallisella ja eristävällä uretaanilevyllä.

Sippolan mukaan rakennusalalle on tyypillistä, että mennään siitä, missä aita on matalin. Näin tapahtuu varsinkin silloin, kun tukeudutaan rakennustuoteteollisuuden pinttyneisiin ratkaisuihin ja tuotteisiin.

Valtiovalta torjuu myös harmaata taloutta lisäämällä rakennusyritysten työtä ja kustannuksia. Sippola ilmoittautuu mukaan harmaan talouden torjuntaan, mutta ei pidä reiluna, että kustannukset ja työ sysätään rehellisten yrittäjien niskoille.

– Kun tulee seitsemän uutta rasitetta, yrittäjä hoitaa ne itse omalla työllään. Mutta kun sitten tulee vielä kahdeksas..(HäSa)