Kanta-Häme

Pieni rikos voi jäädä auki

Selvittämättä jäävien rikosten määrä on tänä vuonna kasvussa sekä Hämeen poliisissa että kaikkialla Suomessa.

Poliisin tilastopalvelun tietojen mukaan marraskuun loppuun mennessä Hämeen poliisilla oli vielä runsaat 5 000 avointa tapausta. Viime vuoden loppuun mennessä tapauksia oli auki vajaat 4 200.

Poliisin avoimien juttujen määrä on kasvanut Suomessa järjestelmällisesti vuodesta 2010 lähtien. Avoimia tapauksia oli tuolloin 60 615, marraskuussa 2015 puolestaan vajaat 81 200.

Yksi avoinna oleva tapaus tapahtui syyskuussa 2014. Hämeenlinnalainen Leila Ahonen huomasi, kuinka hänen kissansa Snadi saapui takapihalleen laahustaen takapäätään.

Ahonen vei kissan eläinlääkäriin, jossa otetuissa röntgenkuvissa havaittiin ilmakiväärin ammuksen näköinen esine. Kissa jouduttiin lopettamaan, ja Ahonen teki asiasta rikosilmoituksen.

Ilmoituksesta kirjattiin epäilty eläinsuojelurikos, ja poliisi käynnisti esitutkinnan. Kuukautta myöhemmin kuitenkin tuli kirje kotiin tutkinnanjohtajalta, jonka mukaan esitutkinta on toistaiseksi keskeytetty.

Kirjeen mukaan tutkintaa jatketaan, jos edellytyksiä on. Harkinnassa on otettu kirjeen mukaan huomioon epäillyn rikoksen laatu ja lisäselvityksen saamisen todennäköisyys.

– Olen pettynyt siihen, että minua ei oteta tosissaan, vaikka on selvä rikos tapahtunut. Minun juttuni aliarvioidaan, hän toteaa.

Päätöksestä on kulunut yli vuosi.

Hämeen poliisin viime vuoden vuosikertomuksessa poliisin perusrikostorjunnan tulosten laskua selitettiin poliisiylijohdon antamilla linjauksilla, joiden mukaan tutkintaresursseja on ohjattava vakavampien rikosten tutkintaan.

Perusrikostorjuntasektorin johtaja, rikosylikomisario Kari Suominen vahvistaa sen aikaisen linjauksen ja toteaa, että sama linja jatkuu yhä.

– Yhteiskunta on halunnut, että näihin panostetaan ja lievemmät jutut jäävät vähemmälle huomiolle. Toki niitä ei hylätä, Suominen sanoo.

Suominen ei tällä hetkellä ole huolissaan siitä, miten paljon tutkintaa on tällä hetkellä auki. Selvitysprosentti on hänen mukaansa pysynyt kohtuullisena.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa kertoo, että taustalla on koko poliisin poliittinen ohjaus.

– Meillä on ollut painopistealueina hallitusohjelmiin perustuen viime vuosina muun muassa talousrikollisuuden, harmaan talouden sekä järjestäytyneen rikollisuuden torjunta, Lausmaa sanoo.

Poliisi tekee hänen mukaansa parhaansa niillä resursseilla, mitä on annettu. Hämeen Sanomat ei tavoittanut sisäministeri Petteri Orpoa (kok.) kommentoimaan resurssiohjausta. HäSa