Kanta-Häme

Pieni ulkomaanmatka Lepaalle

Lepaan kartanon saleissa on vielä pihlajanmarjoja maljakoissa Puutarhapäivien jäljiltä.

Uusilla kartanonemännillä Ulla Kuurmalla ja Kati Salmivaaralla on kiireinen kesä kohta takanapäin. He ovat pyörittäneet kartanon juhlapalveluita kesäkuusta alkaen.

– Kesä alkoi vauhdikkaasti. Hypättiin liikkuvaan junaan ja hyvin ollaan pysytty kyydissä, Kuurma myhähtää.

Kesä on ollut opettavainen, sillä naiset tekevät nyt kaiken ensimmäistä kertaa.

Salmivaara toimi vielä keväällä Helsingin yliopiston talousviestinnän asiantuntijana, ja jatko vanhassa työssä oli juuri varmistunut yt-neuvotteluiden jälkeen. Silti hän päätti suunnata kohti Lepaata.

– On iso riski irtisanoutua vakituisesta työstään 51-vuotiaana. Vaikka viihdyin erinomaisesti yliopistolla, kesän aikana olen saanut huomata, kuinka ihanaa on tulla töihin omaan kotikuntaani, Salmivaara hengähtää.

Metsänkylän kartanossa asuvalle ja ravintoloita pyörittäneelle Kuurmalle yrittäjyys puolestaan on elämäntapa.

– On vastuussa vain itsestään ja itselleen. Jos jotain ei ehdi tänään, sen voi tehdä huomenna. Vapaus ja vastuu tulevat yhdessä, ja se juuri on yrittäjyyden makeus, Kuurma muotoilee.

Puutarhapäivien lisäksi kartanossa on järjestetty ylioppilas- ja sukujuhlia. Häävarauksiakin on jo tullut ensi vuodelle.

Kaksikko suunnittelee uuden morsiushuoneen ja saunatupien sisustusta. Haaveissa olisi myös saada oma salakapakka kartanon kellariin.

Salmivaara korostaa, että kartanon perustoiminta pitää saada kuntoon, ennen kuin voidaan toteuttaa erikoishaaveita.

– Sen, että onnistuimmeko, näkee paremmin vasta parin vuoden päästä. Jos olisi kristallipallo, niin minähän näkisin siellä vaikka mitä, Kuurma intoilee.

Kaksikon mukaan vastaanotto on ollut hyvä. Tavaroita on saanut lainaksi lähistön muilta toimijoilta, ja puutarhaopiston väki hoitaa myös kartanon puutarhaa.

Lepaan viinitilan tuotteet ovat itsestään selvä osa kartanon juomatarjontaa. Naiset povaavat, että ensi vuonna valikoimaan voi tulla Mustialan pienpanimon oluita.

– Toivomme, että toimintamme tuottaisi hyvää koko Hämeeseen. Ennen kaikkea panostamme yhteistyöhön Lepaan ammattikorkeakoulun ja ammatti-instituutin kanssa, Salmivaara sanoo.

Lepaa elää puutarhaopiston ympärillä, mutta yrittäjien pitäisi työllistyä syksyllä ja talvellakin. Salmivaara vakuuttaa, että Lepaa on kaunista seutua vuodenajasta riippumatta.

– Miksi sesongin pitäisi rajoittua vain kesään? Merkkipäiviä ja kokouksia on ympäri vuoden. Tilauksia on tullut paljon myös virkistyspäiville ja pikkujouluille.

Pelkästään tilaisuudet eivät pidä kaksikkoa kiireisenä. Kuurma toteaa, että niiden suunnittelu työllistää koko päivän.

– Tulevaisuudessa voisimme ehkä jopa soittaa Katisille tai Inkalaan, että meillä on täyttä, mahtuisiko tällainen ryhmä teille, Kuurma selittää.

Kanta-Hämeessä on useita kartanoita, jotka tuottavat samankaltaisia juhlapalveluita. Salmivaaran mielestä Lepaa erottautuu tarinoilla, historialla ja tunnelmalla.

– Olen kuullut tuttujen sanovan, että täällä käyminen on kuin pieni ulkomaan matka. Tämä ei ole talo keskellä ei-mitään, vaan talo keskellä kulttuuria, Salmivaara kertoo.

Naisista tuntuu, että ihmiset vierastavat Lepaan puutarhaopiston aluetta luullen sitä suljetuksi paikaksi.

Emännät vakuuttavat, että miljöö ei ole vain harvoille silmäpareille tarkoitettu. Kuka tahansa saa tulla ihastelemaan paikkoja.

– Olisi ihanaa, jos ihmiset kävelisivät hiekkapoluilla ja lasten nauru raikuisi puiden takaa, Kuurma sanoo.

Kuurma toivoo, että he ovat tuoneet Lepaalle muutoksen tuulahduksen. Ensi vuosikin on alkanut hahmottua, mutta naiset eivät vielä tahdo kertoa tarkkoja yksityiskohtia.

– Jätetään vähän salaisuuksia kellariin, Kuurma hymyilee. HÄSA