Kanta-Häme

Pieniä vihreitä keikkuu kaikkialla

Pikkuruiset vihervarpuset ovat nyt nousseet päärooliin talvisessa luonnossa. Vikkeliä kellanvihreitä lintuja tuntuu liikkuvan kaikkialla jopa monikymmenpäisissä parvissa, joiden joukossa on runsaasti myös urpiaisia. Monet muutkin pikkulintulajit ovat poikkeuksellisen hyvin edustettuina kantakaupungissa, ilmenee perinteisten talvilintulaskentojen tuoreista tuloksista.

Vihervarpusten ja urpiaisten esiintyminen on varsin oikullista. Joinakin talvina niitä on satamäärin, joinakin talvina ne ovat lähes tyystin poissa. Nyt vihervarpusia on enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla, urpiaisilla puolestaan on samassa ajassa jo kolmas runsas talvi.

Nämä sinitiaisen kokoiset sukulaislajit ovat myös yleisiä vieraita ruokintapaikoilla. Vihervarpunen on nimensä mukaisesti vihertävänharmaa. Urpiainen on puolestaan se, jolla on punainen otsatäplä ja enemmän tai vähemmän punaista myös rinnassa.

Peippoja ennätysmäärin

Monen laihan vuoden jälkeen on myös punatulkkuja ilahduttavan runsaasti, sillä vastaavaan tulokseen päästiin edellisen kerran aivan 2000-luvun alussa. Peippoja ja mustarastaita puolestaan on ruokintapaikkojen liepeille jäänyt talveksi jopa ennätysmäärin. Myös käpytikoilla on menossa hyvä talvi jo viidennen kerran 2000-luvulla.

Muista ruokavieraista pikkuvarpusen nousu jatkuu yhä väkevänä, ja monin paikoin se onkin jo ohittanut aiemmin runsaslukuisen sukulaisensa varpusen. Melkoinen temppu vain neljännesvuosisadan aikana.

Runsaan pihlajanmarjasadon ansiosta kaupunkiin jäi joukoittain tilhiä ja räkättirastaita. Nyt esiintymishuippu on jo ohi, mutta useita yksilöitä sinnittelee yhä alueella. Pihlajanmarjojen loputtua niiden ruoka on vaihtunut mustamarja-aronioihin.

Kolmas pihlajanmarjoilla herkutellut laji on taviokuurna, jolla loppuvuodesta oli menossa huippuvaellus. Rippeitä siitä on edelleen nähtävissä.

Keltasirkut kateissa

Selvästi tavanomaista vähemmän laskennassa löytyi muun muassa keltasirkkuja ja viherpeippoja. Varsinkin keltasirkut ovat todella vähissä, sillä 1960-luvulta lähtien niitä on laskettu yhtä niukasti vain muutaman kerran aiemmin. Suuria keltasirkkuparvia tosin on nähty puimatta jääneillä viljapelloilla, joten niillä ei ole ollut tarvetta ilmestyä kaupungin ruokintapaikoille.

Viherpeippo puolestaan on kärsinyt loistaudista, joka romahdutti kannan nelisen vuotta sitten. Uusi nousu on jo alkanut, mutta huippuvuosien lukuihin on vielä pitkä matka.

Muita vähälukuisia lajeja laskennassa olivat muun muassa hippiäinen, puukiipijä ja hömötiainen. Kunkin määrä on ollut moninkertainen 2000-luvun parhaina talvina. (HäSa)

Päivän lehti

9.4.2020