fbpx
Kanta-Häme

Pienillä asunnoilla on kysyntää

Kiinteistömaailman välittäjien mukaan asuntokaupan kysyntä painottuu erityisesti pieniin asuntoihin. Niiden hinnoissa on myös nousupaineita.

Hämeenlinnassa erityisesti suurten rivitaloasuntojen kauppa kangertelee. Yli neljän huoleen rivitaloasuntoja koskevia kauppoja tehtiin heinä-syyskuussa vain kaksi.

Omakoti- tai paritaloja saatiin myydyksi kolme, kun viime vuonna samaan aikaan tehtiin vain yksi talokauppa.

Kiinteistömaailman kiinteistövälittäjäbarometrin mukaan heinä-syyskuussa käytettyjä kerrostaloasuntoja myytiin koko maassa 7338 kappaletta, liki viidennes vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Välittäjät arvioivatkin sekä ostajien että myyjien lykänneen asuntokauppoja talouden epävarmuuden vuoksi. Asuntojen myyntiajat ovat sen sijaan jopa lyhentyneet: viime vuoden heinä-syyskuussa käytettyä kerrostaloasuntoa myytiin keskimäärin 68 päivää kun nyt aika on lyhentynyt 63 päivään.

Tavanomaista hiljaisempana käynyt asuntokauppa ei kuitenkaan ole juuri vaikuttanut hintoihin: käytetystä kerrostaloasunnosta maksettiin vuoden 2013 kolmannella vuosineljänneksellä keskimäärin 2547 euroa neliöltä, kasvua edelliseen vuoteen oli 5,6 prosenttia.

– Asunnon ostajan tai vaihtajan kannalta markkinatilanne on nyt kohtuullisen hyvä. Asuntovelallisen onnenpäivät jatkuvat, sillä korot näyttävät yhä pysyttelevän ennätyksellisen matalalla tasolla. Myös välittäjät odottavat hintojen kehittyvän hyvin maltillisesti seuraavan kuuden kuukauden aikana. Etenkin suuremman kokoluokan asuntojen tarjonta on kattava, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Asuntolainojen kysyntä laski

Alkuvuonna suomalaiset nostivat uusia asuntolainoja vielä edellisvuosien tapaan, mutta maaliskuussa määrät kääntyivät selvään laskuun.

– Suomalaiset nostivat uusia asuntolainoja tammi-elokuussa aikana liki kolme miljardia euroa vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, sanoo Danske Bankin Hämeenlinnan konttorin johtaja Lasse Sorri.

Epävarmuus taloudessa on Sorrin mukaan saanut asunnon ostajat epäröimään.

– Pankit ovat sääntelyyn varautuessaan olleet varovaisia lainoja myöntäessään. Tilanne on nyt vakiintumassa. Lainaa saa, jos oma talous on kunnossa ja asuntolaina oikein mitoitettu.

Kiinteistömaailman omaan barometriin vastasi 438 välittäjää eri puolilla Suomea.

Danske Bankin omistamaan ketjuun kuuluu 134 asuntomyymälää 62 paikkakunnalla. (HäSa)

Menot