Kanta-Häme

Pienillä firmoilla suuret saappaat täytettävinä

Pienet ja keskisuuret yritykset mahdollistavat Kanta-Hämeessä ostovoimaa 808 miljoonan euron edestä. Kuntien saama kunnallis- ja yhteisövero on 150 miljoonaa euroa.

Näin arvioidaan Hämeen yrittäjien teettämässä pk-yritysselvityksessä. Hämeen yrittäjät tilasi Vaasan yliopiston kauppatieteiden professorilta Vesa Routamaalta selvityksen siitä, mikä on pk-yritysten merkitys maakunnan taloudelle.

– Pk-yritysten merkitykseen on aikaisemmin vain viitattu ilman tietopohjaa. Nyt paikkaamme tämän, Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka kertoo.

Taantuman kuluessa pk-yritysten merkitys kasvaa, kerrotaan selvityksessä. Suuret työnantajat ovat Routamaan raportin mukaan suhdanneherkkiä, jolloin uudet työpaikat syntyvät pääsääntöisesti pieniin yrityksiin.

Varsinkin maaseutumaisissa kunnissa kuten Tammelassa, Lopella ja Janakkalassa, on pk-yrityksissä työskentelevien osuus kaikkein suurin. Tammelassa 41 prosenttia työpaikoista on pienissä yrityksissä. Omassa kunnassa työskentelevistä keskimäärin kaksi kolmasosaa on pienissä yrityksissä.

Osuus on korkein Hausjärvellä, jossa lukema on 88 prosenttia.

Selvitys on Hämeen yrittäjien toimitusjohtajan mukaan tehty ensisijaisesti paikallisia kunnan päättäjiä varten, jotta pk-yritysten merkitys tulisi nykyistä paremmin esille.

Konkreettisesti sen on tarkoitus auttaa myös Hämeen yrittäjissä vastikään aloittanutta hankinta-asiamiestä Timo Ilomäkeä, jonka tehtävänä on edistää kuntien hankintatietoutta.

Esimerkiksi Kanta-Hämeen kunnista ainoastaan Hämeenlinnalla on hankintastrategia, jossa pohditaan millaisilta yrityksiltä ostetaan palveluja ja tuotteita.

– Pienhankinnat pitää saada kuntoon, kysynnän on kohdattava tarjonta. Kunnissa ei tiedetä, mitä palveluja yrityksillä on tarjolla, Ilomäki toteaa. HÄSA

Lue lisääPk-yritysselvitys on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa yrittajat.fi/hameenyrittajat.

Päivän lehti

5.4.2020