Kanta-Häme

Hattulassa ihmetellään miksi nuorimpia oppilaita tuli lisää kouluun – Hämeenlinnassa määrä romahti

Janakkalankin auki olevissa kouluissa lähiopetukseen osallistuvien määrä kasvoi maanantaina jonkin verran.
Hämeenlinnassa alaluokkien opetus jatkuu muiden muassa Kirkonkulman koulussa. Maanantaina aamupäivällä ei koulun pyörätelineillä ollut ruuhkaa. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnassa alaluokkien opetus jatkuu muiden muassa Kirkonkulman koulussa. Maanantaina aamupäivällä ei koulun pyörätelineillä ollut ruuhkaa. Kuva: Riku Hasari

Kaikkien 1.–3.-luokkalaisten lähiopetus mahdollistui maanantaina, mutta oppilasmäärät jäivät kauas normaaliaikojen lukemista.

Hämeenlinnassa kouluihin meni jopa vähemmän lapsia kuin viime perjantaina. Silloin lähiopetus oli vielä tarkoitettu niille lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisiksi katsotuissa tehtävissä.

– Ajattelinkin, ettei lähiopetuksessa olevien määrä ehkä lähtisi kasvuun, mutta yllätyin, että se pieneni huomattavasti, sanoo Hämeenlinnan opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä.

– Viikonlopun viestit maailmalta olivat niin vakavia. Luulen niiden vaikuttaneen. Lasten vanhemmat ja huoltajat ovat toimineet todella vastuullisesti. Lähiopetukseen on tuotu lapsia vain, jos se on ollut välttämätöntä.

Esimerkiksi Tampereella lähiopetettavien määrä liki tuplaantui Aamulehden tietojen mukaan ennakkoilmoitusten perusteella, noin 800:aan. Asukaslukuun suhteutettuna Hämeenlinnassa tuo kasvu olisi tarkoittanut noin sataa uutta oppilasta.

Hämeenlinnakin on sulkenut joitakin koulujaan ja keskittänyt lähiopetusta. Maanantain lukemat eivät vielä vaikuta tuohon.

Maan hallitus muutti viime perjantaina linjaustaan, koska kriittisten alojen määritelmää tulkittiin vaihtelevasti. Tulkinta myös jäi paljolti vanhempien tehtäväksi. Huolestuttiin myös siitä, toteutuuko riittävästi lasten  yhdenvertaisuus oikeudessa saada lähiopetusta.

Rehtori: ”Ymmärrän, että etäopetus haastaa perheen arjen”

Vaikka alaluokkien koulunkäynnin rajoitusta perjantaina väljennettiin, suositteli hallitus etäopetusta. Maanantaina ministerien tiedotustilaisuudessa vedottiin uudestaan vanhempiin, jotta he eivät laittaisi pieniä lapsia kouluun, jollei se ole aivan välttämätöntä.

Hattulassa kouluun menneiden määrä kuitenkin noin tuplaantui maanantaina. Alimpien luokkien oppilaita varten avataan Pekolan koulu tiistaina uudestaan.

Hattulan yhtenäiskoulun rehtori Minna Kallio kertoo, että lisäksi puolentusinaa vanhempaa harkitsee lapsen tuomista kouluun.

– Monet huoltajat ovat kai kokeneet, ettei etäopetus kotona oikein suju. Ymmärrän hyvin, että etäopetus haastaa perheen arjen. Mutta ennen kaikkea tässä on kysymys terveydestä, Kallio sanoo.

Sivistysjohtaja muistuttaa altistumisesta virukselle

Rehtori Kallio toivoo vanhemmilta malttia.

– Olemme saaneet vasta niin vähän kokemusta uudesta tilanteesta. Odotettaisiin rauhassa, jotta kodin arki löytää hyvän rutiinin.

Myös Hattulan sivistysjohtaja Jari Wihersaari toivoo, että vanhemmat miettivät tarkoin, ennen kuin tuovat lapsensa kouluun.

– Tämä on tehokas tapa hidastaa taudin leviämistä, hän sanoo ja muistuttaa, että koulussa on vaikea välttyä virukselle altistavilta tilanteilta ja sosiaalisilta kontakteilta.

Kaikki ”ilmoitetut” eivät ole yhtä aikaa koulussa

Hämeenlinnan Ruununmyllyn yli 300 oppilaan koululla lähiopetukseen ilmoittautuneita on 21. Kaikki eivät kuitenkaan ole päivittäin yhtä aikaa koulussa.

Rehtori Kristiina Hannula kehuu, kuinka lasten huoltajat ovat pystyneet järjestämään pienten oppilaiden koulun käynnin etänä.

– Perjantaina iltapäivällä tuli muutama uusi yhteydenotto, mutta lisää lapsia ei kouluun nyt tullut.

Ruununmyllyllä 1.–3.-luokkien opettajat ovat laatineet listan, jonka mukaan he ovat vuoropäivinä antamassa koululla lähiopetusta. HäSa

Lue myös: Yllätyspäätös: Koulut aukeavat kaikille 1.–3. -luokkalaisille, Hämeenlinna ehti juuri kertoa sulkemisista (20.3.2020)

Kunnissa on eroja

Hämeenlinnan kouluissa oli eilen maanantaina läsnä 128 oppilasta. Viime viikon lopulla heitä oli 183.

Opetustoimi on saanut ilmoituksen 239 lapsen lähiopetuksen tarpeesta Hämeenlinnassa.

Janakkalassa lähiopetus jatkuu keskitettynä Turengin ja Tervakosken kouluilla, joissa oli maanantaina läsnä yhteensä 32 oppilasta, yhdeksän enemmän kuin perjantaina.

Hattulan kouluissa oli viime viikolla noin 20 oppilasta, mutta maanantaina jo 39.

Ryhmäkoot pyritään lähiopetuksessa pitämään pieninä. Tähän asti ryhmien koot ovat eri kouluissa olleet alle kymmenen oppilasta.

Lue lisää:

Enintään joka 10:s pikkukoululainen käy vielä koulussa – Ministeri suosittelee lapsia pysymään kotona (23.3.2020)

Päivän lehti

6.4.2020