fbpx
Kanta-Häme

Pienkonebensaa kanisterista tai pumpusta

Hämeenlinna

Pienkonebensiiniä ostetaan yleensä kanistereissa, mutta tyhjä kanisteri on myös mahdollista täyttää joissain paikoissa pumpusta.

Esimerkiksi hämeenlinnalaiselta Neste Idänpäältä on saanut nelitahtista pienmoottoripolttoainetta pumpusta viime viikosta alkaen.

Neste laajensi kesä–heinäkuun vaihteessa pienmoottoribensiinin mittarimyyntiä Hämeenlinnan lisäksi kahdelle muullekin paikkakunnalle.

Kauppias Jarkko Gorski kertoo, että asiakkaat löysivät uuden bensapumpun nopeasti ja ovat täyttäneet siitä tyhjiä kanistereitaan.

– Säiliötä on jo kerran täytetty uudelleenkin.

Pumpusta ostettuna pienkonebensan litrahinnaksi tulee 1,99 euroa. Viiden litran kanisteri kaksitahtista pienkonebensaa maksaa 19,95 euroa. Viisilitraisen nelitahtibensakanisterin hinta on 21,95 euroa.

Pienkonebensiiniä kutsutaan myös esimerkiksi pienmoottoripolttoaineeksi tai alkylaattibensiiniksi.

Tavalliseen bensiiniin verrattuna pienkonebensiiniä mainostetaan ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona, joka sisältää vähemmän vaarallisia hiilivetyjä kuin perusbensiini.

Lisäksi pienkonebensiinit kestävät paremmin säilytystä esimerkiksi talven yli. Polttoaineen myös sanotaan sopivan erityisesti, jos moottorilta vaaditaan hyvää teknistä suorituskykyä.

Esimerkiksi ruohonleikkureille ja muille nelitahtimoottoreille on omat pienkonebensiinilaatunsa.

Vastaavasti kaksitahtimoottorisille laitteille, kuten moottorisahoille ja trimmereille, on omat pienkonebensansa.

Hämeensaaren Teboilin yrittäjä Joonas Pirttilä kertoo, että heillä pienkonebensiiniä saa 1960-luvun käsikäyttöisestä, liikuteltavasta pumpusta.

– Pappamopoilijatkin ovat siitä aikanaan hakeneet bensaa.

Teboililla pienkonebensiini sekoitetaan itse. 98-oktaaniseen bensiiniin sekoitetaan kolme prosenttia öljyä ja lisätään säilöntäainetta.

Pumpusta polttoaineen litrahinta on 2,50 euroa. Viiden litran kanisteri pienkonebensaa maksaa 26,90 euroa.

Tiiriön ABC-huoltoasemalla pienkonebensiiniä saa kolmen litran kanistereissa. Kanisterillinen maksaa 13,95 euroa, jolloin litrahinnaksi tulee 4,65 euroa.

Liikennemyymäläpäällikkö Marjo Hämäläisen mukaan pienkonebensiinipumppu ei ole toistaiseksi ollut suunnitelmissa.

Pienkonebensiinille on ollut huoltoasemalla jonkin verran kysyntää.

– Viikoittain sitä ostetaan. Tosin meillä kotona ja monen muunkin luona ruohonleikkuri käy tavallisella bensalla.

Menot