Kanta-Häme Helsinki

Pienpanimoiden etämyynnin kaatanut "viinavirkamies" Tuominen: Vaikutusarviointini on täysin totta

Kansanedustajat syyttävät, että hallitusneuvos Ismo Tuominen antoi ministereille väärää tietoa pienpanimoiden etämyynnistä. Tuomisen uskotaan kaataneen kansanedustajien lakialoitteen.
Hallitusneuvos Ismo Tuomisen vaikutusarvio pienpanimoiden etämyynnistä on yksi kesän kuumista poliittisista puheenaiheista.

– Kaikki on totta. Totta on se, mitä on kalvosarjassa ja mitä olen puhunut, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen.

Kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja Mikko Kärnä (kesk.) jättivät heinäkuun lopulla hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa epäillään Tuomisen pienpanimoiden etämyynnistä kirjoittaman vaikutusarvion totuudellisuutta. Kansanedustajat näkevät, että Tuomisen paperit kaatoivat etämyynnin.

– Tämän pidemmälle asiassa en voi mennä, koska ministeri Krista Kiuru (sd.) vastaa eduskunnassa kirjalliseen kysymykseen. Olen sen jälkeen itse vapaa puhumaan.

Wallinheimo ja Kärnä nostavat Tuomisen vaikutusarviosta esiin useita kohtia, joita he pitävät totuudenvastaisina. Nimenomaan totuudenvastaisina pidetään Tuomisen arvioita, että pienpanimoiden etämyynti olisi EU:n säännösten vastaista.

– Koko asia on monimutkaisempi kuin aloitteen teksti antaa ymmärtää. Lakialoitteessa ei arvioitu mitään vaikutuksia, Tuominen sanoo.

Yli puolet ajoi asiaa

Pienpanimoiden etämyynnistä nousi kesällä kohu, kun selvisi, ettei hallitus ole edes valmistellut asiaa. Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) ja yli puolet kansanedustajista jättivät keväällä lakialoitteen kotimaisen etämyynnin väliaikaisesta sallimisesta. Koronarajoitukset olivat ajamassa ravintolamyynnistä riippuvaiset pienpanimot vaikeuksiin.

Avainministerit lupasivat keväällä, että hallitus valmistelee nopeasti lakimuutoksen tilapäisestä myyntioikeudesta. Kesäkuussa julkisuuteen levisi tieto, että mitään valmistelua ei ole olemassakaan. Heinäkuun alussa selvisi, että hallituksen viisikko oli päättänyt haudata koko asian.

Tuominen esitteli

Etämyynnin kannattajien tulilinjalle joutui Tuomisen paperi Turvataanko Alkon nykyinen vähittäismyynnin yksinoikeus edelleen – jos pienpanimoille säädetään valmistamiensa alkoholijuomien ”etämyyntioikeus”.

– Kyse on ”kalvosarjasta” (pdf), ei raportista. Olen esitellyt asian ministeri Kiurulle ja muille sote-ministereille. Esittelin asian myös hallituksen viisikolle, Tuominen kertoo.

Hallituksen viisikoksi on nimitetty viittä hallituspuolueiden puheenjohtajaa. Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin on korvannut Matti Vanhanen (kesk.), joka siirtyi valtiovarainministeriksi 9. kesäkuuta.

– Ei ole ollut mitään valmistelua. Lakialoite on eduskunnan asia. Hallituksessa on pohdittu, pitäisikö asiassa aloittaa valmistelu, Tuominen sanoo.

– Kalvojen tarkoitus oli kertoa, mitä voisi seurata myynnin hyväksymisestä.

Tuominen vakuuttaa, että hallitus on saanut vain ja ainoastaan oikeaa tietoa. Hän kuitenkin muistuttaa, että kalvot liittyvät hänen suulliseen esitykseensä. HÄSA

Vaikutusarviointi

Vaikutusarviointi antaa käsityksen, että etämyynti on rikos ja että lakia ei pidä horjuttaa.

Suomen etämyynti syrjisi EU-lain vastaisesti muiden maiden panimoita.

Valvira lähettää poliisille 12 tutkintapyyntöä muiden maiden myynnistä Suomeen.

Eduskuntakysymys

Kansanedustajien mukaan Tuomisen väitteet eivät pidä paikkansa.

EU:n komissio on kahteen otteeseen kertonut, ettei etämyynnin kieltäminen ole mahdollista.

Valvira on kertonut, ettei se ole tehnyt tutkintapyyntöjä.

Ruotsi joutui sallimaan etämyynnin saatuaan siitä tuomion.

Kommentti: Vain Alko kiinnostaa

Arno Juutilainen

Pienpanimoiden etämyynnissä ei kyse liene niinkään väärän tiedon levittämisestä vaan täydellisesti erilaisista näkökulmista. Kun näkökulma on erilainen, tosiasiat värittyvät.

Kansanedustajien enemmistö halusi pelastaa pienpanimot, jotka koronaepidemia oli kaatamassa. Sosiaali- ja terveysministeriötä ja hallitusta kiinnostaa vain ja ainoastaan Alkon monopolin tukeminen. Ministeriössä ja hallituksessa ei nähtävästi pohdittu edes puolella sanalla pienpanimoiden tilaa.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen käsitteli yksinomaan monopolin säilyttämistä. Täksi työksi voidaan tulkita myös väite, että pienpanimoiden myynti kasvattaa alkoholikuolemia.

Tuomisen esityksellä vastataan kysymykseen, turvataanko Alkon vähittäismyynnin yksinoikeus myöntämällä pienpanimoille etämyyntioikeus. Vastaus on tietenkin ”ei”. Eiväthän kansanedustajatkaan tehneet aloitettu pönkittääkseen Alkoa.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic