Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan seudulla piensijoittajat tankkasivat osakkeita korona-aikana – Näitä osakkeita ostettiin

Yksityiset sijoittajat haalivat osakkeita, kun kurssit olivat laskeneet.

Piensijoittajat kasvattivat osakesalkkujaan keväällä. Nordnetin Hämeenlinnan seudun aktiivisista asiakkaista 87 prosenttia osti osakkeita toukokuussa, ja selvästi alle puolet myi osakkeitaan.

– Osakesäästötilejä avattiin ennätyksellisen paljon toukokuussa. Moni mietti, että nyt oikea hetki osakkeiden ostamiseen, sanoo Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.

Kurssit kääntyivät laskuun helmikuussa, kun koronaepidemia levisi maailmalle. Helsingin pörssin yleisindeksi putosi enimmillään yli kolmanneksen.

– Helsingin kurssit laskivat, koska suuret sijoittajat vähensivät omistustaan Suomen osakkeista. Piensijoittajat taas kasvattivat omistuksiaan, Oksaharju kertoo.

Nordnet on erityisesti piensijoittajien suosima osakevälitysliike, joten sen kautta tehdyt osakekaupat kuvastavat suomalaisten piensijoittajien kaupankäyntiä. Liikepankeilla on suurasiakkaita, joiden valtavat osakekaupat peittävät alleen piensijoittajien kaupat.

Oikeaa hetkeä odotettiin

– Pörssikurssit kohosivat monta vuotta peräkkäin, ja samaan aikaan talletuskorot ovat olleet nollassa. Moni mietti, mikä on oikea hetki osakkeiden ostamiseen.

– Voidaan sanoa, että piensijoittajat käyttivät tilannetta hyväkseen, Oksaharju sanoo.

Hänen mukaansa aika tietenkin näyttää, oliko strategia onnistunut.

– Nyt katsotaan, tuleeko koronaepidemian toinen aalto. Markkinat kuitenkin hinnoittelevat osakkeisiin rajoitustoimien purkamista.

Piensijoittajien kaupankäynti on ollut poikkeuksellisen vilkasta Hämeenlinnan seudulla ja koko maassa. Nordnetin Hämeenlinnan seudun asiakkaiden osakevaihto oli toukokuussa 30 miljoonaa euroa.

Hämeenlinnan seudun asiakkaiden kolme suosikkiyhtiötä olivat Sampo, Telia ja Finnair. Eniten myytiin Fortumin, Nesteen ja Nokian osakkeita. Vanha suosikki, Nokia, ei yltänyt enää kymmenen ostetuimman osakkeen listalle.

– Piensijoittajat sijoittivat perusinfraan. Hämeenlinnan seudun ostoissa korostuvat yllättävästi vientiteollisuuden yhtiöt.

Vientiteollisuus kiinnosti

Hämeenlinnan seudun piensijoittajien viidenneksi suosituin osakesijoitus oli SSAB:n A-osake. Konecranesin osake oli seitsemänneksi suosituin. Outokummun osake oli näitäkin suositumpi, viidenneksi eniten ostettu.

– SSAB:n ja Konecranesin osakkeiden ostoissa painaa paikallisuus (Hämeenlinnassa tuotantoa). Ostot kertovat kuitenkin optimistisesta suhtautumisesta vientiteollisuuteen.

Teräsyhtiöt SSAB ja Outokumpu ovat viime vuosina tehneet vaatimattomia tai suorastaan tappiollisia tuloksia. Yhtiöiden osakekurssit ovat paljon alhaisemmalla tasolla kuin menneinä vuosina.

Finnair joutui muiden lentoyhtiöiden tapaan vaikeuksiin, kun koronaepidemia pysäytti lähes kokonaan matkustajalennot. Oksaharju arvelee, että valtion tuki Finnairille vaikutti siihen, että piensijoittajat ovat uskaltaneet luottaa yhtiöön.

– Varoituksen sana Finnairista on paikallaan. Valtio oli mukana Talvivaarassakin, mutta nyt kaivostoimintaan harjoittaa Terrafame. HÄSA

Kommentti: Korona paljasti herkkyyden

Rahastot, vakuutusyhtiöt ja muut institutionaaliset sijoittajat tekevät sijoituspäätöksiään allokaatioina. Ne jakavat sijoituksiaan kaavamaisesti. Yksittäiset osto- ja myyntipäätökset sekä yhtiöiden kohtelu ovat siten osittain sattumanvaraisia.

Allokaatioissa Suomen painoa saatetaan keventää, koska ”periferiassa” riskit saattavat näyttää tavallista suuremmilta.

Tavalliset piensijoittajat toimivat järkevästi poimiessaan yksittäisiä osakkeita, joita muut myyvät ilman sen kummempaa analyysiä ja harkintaa. Suomalaiset piensijoittajat tekivät juuri näin, kun korona romautti kurssit kevättalvella.

Piensijoittajien on muiden mukana syytä pitää kiinni hatuistaan, kun kurssit palautuvat entiselle tasolleen. Luonnoton nollakorko on nostanut ja nostaa kursseja. Korona paljasti, miten helposti kurssit myös romahtavat.

Päivän lehti

3.7.2020