Kanta-Häme Janakkala

Pientalojen sisäilmaremonttien suunnitteluun saa nyt ARA:n avustusta, vastaanotto alkuvuonna ollut hyvä

Omakotiliitto on moittinut uusien avustusten suosivan hyvätuloisia. Hämeen piirin puheenjohtaja pitää hyvän suunnittelun korostamista hyvänä asiana.
Omakotiliiton Hämeen piirin sekä Tervakosken Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Arto Seppälä edustaa Omakotiliittoa esimerkiksi monilla messuilla. Hän tietää, että sisäilma-asiat kiinnostavat ihmisiä kovasti. Hänen omassa talossaan on koneellinen ilmanvaihto. Kuva: Pekka Rautiainen
Omakotiliiton Hämeen piirin sekä Tervakosken Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Arto Seppälä edustaa Omakotiliittoa esimerkiksi monilla messuilla. Hän tietää, että sisäilma-asiat kiinnostavat ihmisiä kovasti. Hänen omassa talossaan on koneellinen ilmanvaihto. Kuva: Pekka Rautiainen

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) myöntämät uudet korjausavustukset ovat saaneet vuoden ensimmäisinä viikkoina hyvän vastaanoton.

ARA:lta voi nyt hakea avustusta asuinrakennusten kuntotutkimuksen tekoon ja perusparannusten suunnitteluun. Avustusta voivat hakea sekä omakotitaloasukkaat että rivitalo- ja kerrostaloyhtiöt.

ARA:n ylitarkastaja Suvi Heikkinen kertoo, että avustuksista on tullut runsaasti kyselyitä ja myös jo hakemuksia tammikuun ensimmäisten viikkojen aikana.

– Eniten kyselyitä on tullut uudesta energia-avustuksesta, mutta myös näistä korjausavustuksista.

– Sisäilmaongelmat sekä kosteus- ja mikrobivauriot ovat olleet paljon esillä julkisuudessa ja myös ongelmat ovat valitettavan yleisiä. Siksi avustukset ovat herättäneet kiinnostusta, ja niitä on myös osattu hakea heti alkuvaiheessa, Heikkinen arvelee.

Aloituslupa tarvitaan

Yhteydenottoja on tullut muun muassa siksi, ettei tutkimusta tai suunnittelua saa myöntämisehtojen mukaan aloittaa ennen ARA:n tekemää avustuspäätöstä tai erillistä aloituslupaa.

– Aloitusluvan saa meiltä parissa päivässä, mutta sen saanti ei tarkoita, että avustus tulisi automaattisesti. Avustusta on haettava erikseen, vaikka aloitusluvan olisi saanutkin.

Uudet korjausavustukset liittyvät Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelmaan, jossa tehtiin linjaus uusien rahoitusmuotojen käyttöönotosta. Tavoitteena on parantaa sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa asuvien asemaa tukemalla rakennusten korjaamista ja suunnitelmallista kiinteistönpitoa.

– Molemmissa avustuksissa korostetaan sitä, että tutkimuksen tai suunnitelman tekee pätevä henkilö. Hakemusten ohjeissa luetellaan muun muassa vaaditut pätevyydet. Näin halutaan varmistaa työn laatu, Suvi Heikkinen sanoo.

Suosiiko suurituloisia?

Hyvän suunnittelun korostamista pitää tärkeänä myös Omakotiliiton Hämeen piirin puheenjohtaja, Tervakoskella asuva Arto Seppälä.

Kun uusia avustuksia koskevaa lainsäädäntöä valmisteltiin, Omakotiliitto suhtautui uudistuksiin melko kriittisesti.

– Liitto on ollut huolissaan siitä, että avustukset suosivat suurituloisia. Kuntotutkimukseen ja perusparannuksen suunnitteluun voi saada avustusta 50 prosenttia, eli puolet jää joka tapauksessa itse maksettavaksi, Seppälä sanoo.

– Energia-avustuksessa itse maksettava potti on vielä suurempi, kun avustus on korkeintaan 4 000 euroa ja energiaremontin kustannukset liikkuvat helposti kymmenissä tuhansissa euroissa, hän huomauttaa. HÄSA

Uudet korjausavustukset

Vuoden vaihteessa otettiin käyttöön uusia korjausavustuksia. Ne myöntää Asumisen ja rahoituksen kehittämiskeskus ARA.

Avustusta voi hakea kuntotutkimuksen tekoon ja perusparannuksen suunnitteluun. Avustuksen määrä on enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä ja toteutuneista kustannuksista.

Kaikkiin korjausavustuksiin on varattu tämän vuoden budjetissa 28,5 miljoonaa.

Samasta potista maksetaan myös hissi- ja esteettömyysavustukset sekä iäkkäille ja vammaisille henkilöille tarkoitetut korjausavustukset.

Kolmivuotinen energia-avustus

Lisäksi budjetissa on varattu 100 miljoonaa euroa energia-avustukseen kolmen vuoden ajaksi.

ARA myöntää avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin.

Avustusten kriteerit ja hakuohjeet löytyvät ARA:n verkkosivuilta. Sieltä löytyvät myös sähköiset ja tulostettavat hakulomakkeet.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic