Kanta-Häme

"Pienten koulujen puolesta!"

– Ääntä, ÄÄNTÄ!

 

Raivokas kannustushuuto kaikuu jostain väkijoukon laitamilta, kun pienten koulujen puolustajat huutavat ujonpuoleisia vetoomuksiaan kaupungin päättäjille.

Ortelan, Myllymäen ja Luolajan koulujen vanhempainyhdistysten masinoima mielenosoitus houkutteli maanantai-iltana Hämeenlinnan torille arviolta runsaat satakunta osallistujaa.

– On aivan naurettavaa tehdä tuhannen oppilaan kouluja. Haluatteko te olla vanhana 8 000 ihmisen vanhainkodissa? Toivomme, että harkitsette tätä vielä, vetosi kärjistäen Luolajan vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Pesonen torille jalkautuneille päättäjille.

Kouluverkko ja sitä koskevat suunnitelmat olivat illan teema illalla järjestetyssä valtuustoseminaarissa. Mielenosoittajien terveisiä päättäjät saapuivat toviksi kuuntelemaan.

Vanhempainyhdistyksen kannanoton vastaanottanut valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) muistutti asioiden olevan vasta valmisteluvaiheessa.

– Päätökset tehdään todennäköisesti vasta loka- marraskuussa, siihen asti haudutellaan asioita. Nyt katsotaan asioita vuosiksi eteenpäin, tavoitteena ovat turvalliset ja terveelliset koulutilat, Kiemunki sanoi ja viittasi nykykouluja vaivaaviin sisäilmaongelmiin.

Koulun koko on houkutin

Jouni Simula oli saapunut torille puolustamaan Ortelan koulua kahden alle kouluikäisen lapsensa kanssa. Perheen vanhin lapsi käy koulussa jo kolmatta luokkaa. Simulat muuttivat Hämeenlinnaan Helsingistä vuonna 2006. Pieni lähikoulu oli yksi tärkeimmistä perusteista, joilla asuinpaikka valittiin.

– Se on oikeastaan kuin pieni kylä, jonka identiteetti on rakentunut paljolti koulun ympärille, Jouni Simula sanoo.

Hänen mielestään kaupungin tulisi säilyttää pienet koulunsa ja pitää niistä huolta.

– Ortelan koulu on priimakunnossa, siellä ei ole sisäilmaongelmia. Koulu on 105 vuotta vanha ja toimiva kyläkoulu ja kun sitä huolletaan, palvelee se meitä vielä toiset 105 vuotta.

Myllymäen koulun puolesta torille saapunut Piritta Siekkinen katsoi kaupungin tarvitsevan kaikenkokoisia kouluja – myös pieniä.

– Myllymäki on hyvä koulu, sellainen normi pieni, Seminaari taas on iso. Isompaan on vaikea tottua, muotoili Myllymäessä toista luokkaa käyvä Julius Koponen.

Luolajan koulun vanhempainyhdistyksessä mukana oleva Tiina Kaisto toivoi muiden mukana päättäjien kuulevan päätöksiä tehdessään myös vanhempainyhdistyksiä.

– Olemme itse rakentaneet Luolajan koulun viereen sillä, että sinne päästään. Jos pieni koulu lähtee, niin täytyykö sitä ryhtyä uutta rakennusprojektia miettimään, Kaisto sanoi.

Mielenilmaus ehtii kestää noin vartin, kun jossain jyrähtää ja taivas sylkee muutamia suuria vesipisaroita.

– Taitaa tosiaan olla sähköä ilmassa, naurahtaa joku ja hetkessä tori on tyhjä. (HäSa)

Mainos