Kanta-Häme

Pienyrittäjät ahtaalla, kun tulot tippuvat

Suomen pienyrittäjien liiton mukaan jopa neljännes maan yrittäjistä joutuu tulemaan toimeen alle tuhannella eurolla kuussa. Yhdistyksen puheenjohtajan Harri Jyrkiäisen mukaan asia selviää parin vuoden takaisista verotilastoista. Jyrkiäinen väittää, että yrittäjän euro on enintään 30 senttiä verojen ja muiden lakisääteisten maksujen jälkeen.

Tutkimustietoa ei kuitenkaan ole esimerkiksi siitä, moniko on sivutoiminen yrittäjä ja saa varsinaisen tulonsa muusta työstä.

Jyrkiäisen mukaan yhden hengen yritykset ja yhden tai muutaman henkilön työllistävät yrittäjät ovat hädissään esimerkiksi tulossa olevasta arvonlisäveron korotuksesta sekä tämän hetken suhdanteista.

– Verojen korotuksia ei voida siirtää hintoihin, joten ne ovat pois yrittäjän tuloista.

Myös kuluttajien varovaisuus rahankäytössä heijastuu suoraan etenkin ns. kivijalkayritysten myyntiin ja yrittäjien tuloihin. Jyrkiäisen mukaan valtion pitäisi nyt jäädyttää kaikki veronkorotukset.

Moni ryhtyy yrittäjäksi liian ruusuisin kuvitelmin tai pakkotilanteessa, kun entinen työpaikka on mennyt alta. Yli puolet uusista yrityksistä lopettaa kolmen ensimmäisen toimintavuotensa aikana.

Yrittäjillä ja palkatuilla samat tulot

Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka kertoo, että Kanta-Hämeen noin 8 000 yrityksestä noin 6 500:n liikevaihto on yli 30 000 euroa vuodessa. Loppujen puolentoista tuhannen vaihto on jotakin 10 000:n ja 30 000 euron välillä, sillä Tilastokeskus tilastoi yrityksiksi vain yli 10 000 euron vaihtoon yltävät firmat. 54 prosenttia yrittäjäyhdistyksen jäsenistä on yhden hengen yrityksiä.

– Näistä 1 500 yrittäjästä ei tiedetä, ovatko he pää- vai sivutoimisia yrittäjiä. Meihin yrittäjät eivät ole olleet yhteydessä hyvin pienten tulojen takia, eivätkä itse aktiivisesti tiedota sellaisesta, hän sanoo.

Juha Haukka kertoo, ettei yrittäjien ja palkanansaitsijoiden tuloissa ole merkittäviä eroja, mutta työtunteja yrittäjät tekevät selvästi enemmän.

Jyrkiäinen ja Haukka ovat yhtä mieltä siitä, että huonojen suhdanteiden aikana pienyrittäjän oma tulo on joustovara ja että työntekijöiden irtisanomista muutaman hengen firmoissa vältetään. Myös lakisääteisten maksujen vaikutuksesta pienyrittäjien tulojen vähenemiseen he ovat samaa mieltä.

Juha Haukan mukaan vuoden 2008 lama söi pienyrittäjien taloudelliset puskurit niin, että tämän hetken laskukaudelle niitä ei jäänyt.

Pienyrittäjien äänekäs etujärjestö

Suomen pienyrittäjät nousi julkisuuteen joitakin päiviä sitten esittämällä, että pienyritysten työntekijöiden irtisanomissuoja pitäisi kokonaan poistaa.

Pienyrittäjien liitolla ja Suomen yrittäjäjärjestöllä, jonka jäsen Hämeen yrittäjät on, ei ole mitään järjestöllistä yhteyttä. Suomen yrittäjät ilmoitti tuoreeltaan olevansa eri mieltä Pienyrittäjien liiton kanssa työntekijöiden irtisanomissuojan poistamisesta. Myös ammattiliitot tyrmäsivät esityksen heti.

Hämeen Sanomat ei löytänyt alle tonnin kuussa tienaavaa pienyrittäjää, joka olisi valmis kertomaan tilanteestaan. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic