Kanta-Häme

Pietikäinen on harmissaan naisten oikeuksien vastustamisesta - EU:n lisättävä resursseja perusoikeuksien turvaamiseksi

Suomessa on europarlamentaarikon mukaan Euroopan keskiarvoa huonompi tilanne naisiin kohdistuvan väkivallan osalta.
Hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) vaatii, että EU lisää resursseja kansalais- ja perusoikeuksien turvaamiselle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) vaatii, että EU lisää resursseja kansalais- ja perusoikeuksien turvaamiselle.

– EU:n Perusoikeuksien ja arvojen ohjelma tarjoaa tälle hyvät puitteet. Ohjelman resursseja onkin lisättävä. Erityisen tärkeää on pysäyttää naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn tukien leikkaukset, Pietikäinen vaatii.

Europarlamentaarikko muistuttaa, että EU:n perusoikeuskirjan mukaan unionin perustana ovat ihmisarvon, vapauden, yhdenvertaisuuden ja yhteisvastuullisuuden jakamattomat ja yleismaailmalliset arvot.

– Perusoikeuksia kunnioitetaan jäsenmaissa valikoidusti. Eräät EU:n jäsenmaat ovat viime vuosina yhä julkeammin hyökänneet perusoikeuksia vastaan, sanoo Pietikäinen.

Pietikäinen on harmissaan siitä, että naisten oikeudet ovat kohdanneet erityistä vastustusta joissakin EU-maissa viimeisen parin vuoden aikana.

– Huolestuttavaa on muun muassa pyrkimys heikentää naisten jo saavutettuja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä oikeuksia.

Pietikäinen vaatii, että EU:n ja kaikkien jäsenmaiden tulisi kiireellisesti ratifioida Euroopan neuvoston Istanbulin sopimus. Sopimus on kattavin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa torjuva kansainvälinen sopimus.

– Suomessa on Euroopan keskiarvoa huonompi tilanne naisiin kohdistuvan väkivallan osalta. Suomessa 47 prosenttia yli 15-vuotiaista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa, mikä on 14 prosenttia enemmän kuin EU:n keskiarvo, sanoo Pietikäinen.

Pietikäisen mukaan Suomessa naisiin kohdistuva väkivallan vuosittaisten yhteiskunnallisten kustannuksien on arvioitu olevan yli kaksi miljardia euroa.

– Työtä perusoikeuksien puolustamiseksi tarvitaan paitsi muissa maissa, myös meillä Suomessa, Pietikäinen toteaa. HÄSA

 

Päivän lehti

4.7.2020