Kanta-Häme

Pietikäisellä näkyvin kampanja

Kantahämäläiset eurovaaliehdokkaat ovat kampanjoineet maltillisilla budjeteilla. Ainoan poikkeuksen vaatimattomaan linjaan tekee hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.), jonka kampanjan kokonaiskulut ovat noin 100 000 euroa.

– Se on samaa suuruusluokkaa kuin viimeksikin. Olen kuitenkin kohdentanut kampanjaa eri tavalla eli nyt panostin erityisesti ulkomainontaan, Pietikäinen kertoo.

Hänen mukaansa kampanjan lopullinen summa ja hänen oman rahoituksensa osuus selviävät vasta viikonlopun ilmoittelun jälkeen.

Viisi vuotta sitten Pietikäisen vaalirahoitus oli kaikkiaan 147 000. Siitä noin puolet tuli yrityksiltä, yksityishenkilöiltä, puolueelta ja ay-liikkeeltä. Suurin yksittäinen yritystukija oli Lammin Säästöpankki 5000 euron panoksellaan.

Pietikäisen mukaan tukijoita on mukana tällä kertaa aiempaa enemmän. Yli 1500 euron yritystukijoita ei nytkään ole muita kuin Lammin Säästöpankki.

– Oman rahoitukseni osuus on muutaman kymppitonnin luokkaa, Pietikäinen arvioi.

Koskinen ei rynni rahalla

Toiseksi kalleimman kampanjan kantahämäläisistä on tehnyt kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.), joka arvioi vaalirahoituksekseen 39 000 euroa.

– Jotain saattaa vielä tulla, mutta arviolta noin 23 000 euroa on muilta ja vajaa puolet summasta jää itse täytettäväksi, Koskinen kertoo.

Hän on saanut yrityksiltä yhteensä 2500 euroa, Palvelualojen Ammattiliitto Pamilta 3000 euroa, puolueelta 4000 euroa ja SDP:n kantahämäläisiltä piiri- ja kunnallisjärjestöiltä yhteensä 12 000 euroa.

Koskisen mukaan vaalirahoituksen saaminen tukiseminaareista on hankaloitunut aiempiin eduskuntavaaleihin verrattuna.

– Esimerkiksi kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtion yhtymiltä on kokonaan kielletty osallistuminen, mikä rajaa mahdollisia seminaariosallistujia. Sama koskee lehtiä ja julkaisuja, joihin koetetaan saada ilmoitusmyyntiä. Niitä on vaikea saada tuottaviksi, Koskinen sanoo.

Hän pitää kampanjaansa kohtuullisena.

– Kun ehdokasasettelu meni tämmöiseksi tiukaksi, en ajatellut rynnätä väkisin rahalla. Jos ihmiset arvostavat aikaisempia näyttöjä, niin sitten he äänestävät, Koskinen toteaa.

Vainion budjetti ylittää vuositulot

Lahtelais-hämeenlinnalainen Eero Vainio (sd.) kertoo käyttäneensä eurovaaleihin vajaat 25 000 euroa.

– Siihen päälle tulee vielä satoja tunteja vapaaehtoistyötä. Budjetti elää vielä, Vainio toteaa.

Hän kertoo saaneensa noin puolet budjetistaan puolueelta, puoluepiiriltä ja puolueosastoilta.

– Seuraavaksi eniten tuli ammattiyhdistysliikkeeltä, ja sitten on pienlahjoituksia ja seminaarituottoja, Vainio sanoo.

Hänen mukaansa potin kasvattaminen suuremmaksi olisi ollut todella vaikeaa.

– 25 000 on minusta jo todella paljon rahaa – tai ainakin enemmän kuin vuosituloni. Se ei silti oikein riitä edes Hämeen kattamiseen, vaikka pitäisi mainostaa koko maassa. Eurovaaleissa kannattaisi minusta ainakin harkita listavaalien käyttöönottoa, se hillitsisi rahan valtaa kampanjoissa, Vainio esittää. (HäSa)