fbpx
Kanta-Häme

Pietikäisen YK-pesti ei ole varma

Hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) ottaa nimityksensä Suomen ehdokkaaksi YK:n ympäristöohjelman Unepin pääjohtajan paikalle rauhallisesti.

– Sanotaanko näin, etten ole vielä ruvennut selailemaan Nairobin asuntoesitteitä, hän toteaa.

Unepin päätoimipaikka sijaitsee Kenian Nairobissa. Tehtävään riittää vahvoja kandidaatteja ympäri maapalloa, ja ratkaisu pääjohtajasta muotoutuu YK:n päätöksentekoelimissä kevään aikana.

Pietikäinen tuntee hyvin Unepin toiminnan jo ministeriajoiltaan ja on ollut valmistelemassa muun muassa Rio de Janeirossa vuonna 1992 hyväksyttyä merkittävää ilmastopakettia. Kokemusta monipuolisista YK-tehtävistä riittää vuosikymmenten varrelta enemmän kuin tarpeeksi.

Mahdollisuuksia saattaa kuitenkin heikentää, että Unepin pääjohtajana on toiminut paljon eurooppalaisia henkilöitä. Nyt 10 vuotta virkaa hoitanut Achim Steiner on saksalainen, kuten oli myös Pietikäisen hyvä ystävä, päästökauppamekanismin isänä pidetty Klaus Töpfer. Suomen ehdokkaan mahdollisuuksiin saattavat vaikuttaa myös hallituksen tekemät rankat leikkaukset YK-toimielimien rahoitukseen.

Muun muassa korkeassa YK-virassa vähiten kehittyneiden maiden toimiston päällikkönä työskentelevä Heidi Schroderus-Fox arvioi viime syksynä YK:n 70-vuotisjuhlien aikaan, että Suomen maine vaikuttaa siihen, millaisia tehtäviä Suomi jatkossa saa.

Pietikäinen ei itse lähde arvioimaan kilpailutilannetta tai muiden kandidaattien vahvuuksia yksilötasolla.

– Paikka on tärkeä ja organisaatio on tärkeä, joten kiinnostusta varmasti riittää. Kyse ei ole mandaattipaikasta millekään maalle tai mantereelle, mutta alueellisilla painotuksilla on harkinnassa vaikutusta, kun pohditaan mitä tahansa YK-tehtävää.

Unepin roolin Pietikäinen näkee koko maapallon kannalta äärimmäisen tärkeäksi, kun globaalilla tasolla yritetään edistää kestävää kehitystä, kiertotaloutta ja esimerkiksi ympäristönäkökulmat huomioon ottavan uuden finanssiarkkitehtuurin luomista.

– Jos niitä asioita ei tehdä yhdessä, niin yhden mantereen ponnistelut eivät riitä. YK:n vahvuus on, että se on legitiimi foorumi, jolla näistä asioista soditaan, Pietikäinen kuvailee.

Jos Pietikäinen valitaan pääjohtajan virkaan, hänen tilalleen europarlamenttiin kokoomuksen listalta nousee Eija-Riitta Korhola, jonka näkemykset ympäristöpolitiikasta ovat kovin eri linjoilla Pietikäisen kanssa.

– Kuten sanoin, en ole miettinyt yhtään vielä niitä asioita. Keskityn omaan duuniini, josta muuten tykkään aivan hulluna ja olen valmis siinä jatkamaan, jos en tule valituksi, Pietikäinen lupaa.

– Ja vaikka valituksi tulisinkin, koti säilyy Hämeenlinnassa, vaikka elämä suureksi osaksi siirtyisi Nairobi–New York -akselille. HäSa

Menot