Kanta-Häme

Pihaleikki vai hikiurheilua – päätä itse

Hiljaisuuden halkaisee kimakka pillin vihellys.

Seminaarin koulun salissa rynnistää liikkeelle kaksitoista miestä ja naista, kohti keskiviivaa, jolle on asetettu kuusi kirkkaanpunaista palloa.

Käynnissä on Seminaarin opettajien joukkueen ensimmäinen kokoontumisajo.

– Ensin vedetään harkat, sitten vasta päätetään joukkueen kokoonpanosta tarkemmin. Saa nähdä tuleeko meistä kaksi tasaista vai yksi kova joukkue, sanoo Kurt Palmroth, yksi pelaajista.

Laji suosii sekajoukkueita, ja se ei naisvaltaisella alalla ole ongelma. Tärkeintä on, että pelaajalta löytyy pilkettä silmäkulmassa.

Lauantaina paitsi kokoonpanon, myös tekniikan tulisi olla huipussaan. Tuolloin samaisessa Seminaarin salissa taistellaan nimittäin koulujen henkilökuntien välisestä suomenmestaruudesta.

Palmroth opiskeli luokanopettajaksi Hämeenlinnassa sijainneessa opettajankoulutuslaitoksessa. Yksi opiskelukavereista toi Yhdysvaltain-vuotensa tuliaisina illanviettoihin uuden lajin, dodgeballin.

Lajista tuli nopeasti hämeeninnalaisopiskelijoiden suosikki, sillä säännöt ovat yksinkertaiset.

Kaksi joukkuetta yrittää osua toisen joukkueen jäseniin kaulan alapuolelle yhdellä kuudesta pehmeästä pallosta. Osuman saanut siirtyy kentän laidalle punnertamaan, tekemään askelkyykkyjä tai sivuttaisia vatsalihaksia.

Jos joku jo palanut saa vastajoukkueen pallon kiinni, pääsee hän takaisin peliin.

Pelissä oli jotain selvästi tuttua.

– Sellaista ikäluokkaa ei taida ollakaan, joka ei olisi pelannut polttopalloa tai kahden tulen välissä, Palmroth sanoo.

Välitunneilta tutussa polttopallossa pihan hiekkakenttään vedetään kengänkärjellä ympyrä, jonka sisäpuolella väistellään yhden pelaajan nakkelemaa palloa.

– Se perinteinen polttorinki on tarkoitettu eskareille tai ykkösluokkalaisille. Virallinen polttopallo muistuttaa enemmän kahden tulen välissä -peliä. Siinä on enemmän liikettä ja väistämistä.

Virallista, tai ainakin suosittua, polttopallosta tuli Palmrothin mukaan vuonna 2004 ilmestyneen ja Ben Stillerin tähdittämän jenkkielokuvan, Dodgeballin, myötä.

Laji kulkeutui Suomeen Yhdysvaltain ja Iso-Britannian yliopistokulttuurista, todennäköisesti juuri Hämeenlinnan kautta.

Opiskeluaikaiset riennot ovat kyteneet mielessä jo pitkään. Koska opettajakunta oli järjestänyt aiemmin esimerkiksi sählyturnauksia, Palmroth arveli, että myös polttopallo saisi hyvän vastaanoton.

Ensimmäistä valtakunnallista opettajien polttopallo-kisaa on markkinoitu matalalla profiililla lähinnä sosiaalisessa mediassa.

– Koulun tilat ovat rajalliset. Tämä on kuitenkin laji muiden joukossa. Sporttinen varustus ja muutama pallo, muuta ei tarvita. Hikikin tulee tarvittaessa, tai vähintään virne kasvoille.

Kun varusteet löytyvät jokaisen koulun liikuntasalista, harjoitella voi koska vain. Palmroth kuitenkin korostaa, että iltana ennen kisoja kannattaa ottaa rauhallisesti.

– Itse aion katsoa vaatteet illan karonkkaa varten valmiiksi. Sitten laitan Dodgeballin ruudulle pyörimään ja menen viimeistään iltakymmeneltä nukkumaan. HÄSA

Päivän lehti

5.4.2020