Kanta-Häme

Pihaliittymien aurausvallit jäävät tontinomistajan kontolle

Lumiauran pihaliittymään puskemaa vallia harmitteleville ei ole luvassa helpotusta vastakaan. Vallien poisto kuuluu kiinteistön omistajalle.

Mikäli aurat niitä poistaisivat, aurauksesta tulisi liian hankalaa ja hidasta.

Sen sijaan liittymävallit poistetaan silloin, kun kaduilta höylätään polannetta ja jäätä pois. Tämä tapahtuu aurausten välillä, kun tiiviiksi polkeutuneeseen lumeen ja jäähän on kulunut liikennettä haittaavia ajouria.

Pieni toivo kajastaa

Hämeenlinnan katujen kunnosta huolehtiva Linnainfran vastaava kunnossapitomestari Markus Lahtinen kertoo kuulleensa, että jossakin päin Suomea on kehitelty traktoriauroihin lisäsiipi, jolla voitaisiin estää tai vähentää vallien kertymistä tonttiliittymiin.

– Olemme miettineet sellaisen hankkimista kokeiltavaksi ensi talveksi, jos vain löydämme laitteen ja se vaikuttaa käyttökelpoiselta, hän sanoo.

Hämeenlinnassa kadut aurataan sataneesta lumesta traktoreilla. Polanne ja jää poistetaan tiekarhuilla, joita käytetään varsinaiseen auraukseen vain muutamilla pääväylillä.

Lumistoppari ja perätraktori

Hämeenlinnan tiekarhuissa on terän päässä ns. lumistoppari, jolla estetään lumen ohjautuminen sivulle tonttiliittymien kohdalla. Jonkin verran tiestä irti kaavittua lunta ja jäätä kuitenkin valuu stopparin ylitse.

Tiehöylänkuljettaja Tuomo Kolhonen kertoo, että liittymien kohtia ei millään saada ihan puhtaiksi, mutta hänen mukaansa 99 prosenttia ihmisistä on tyytyväisiä. Kolhosella on 33 vuoden kokemus kaupungin työkoneiden ja autojen kuljettamisesta.

Hämeenlinnassa tiehöylän eli -karhun perässä kulkee auraustraktori aina kun sellainen vain muilta töiltään joutaa karhun pariksi.

Traktorin tehtävä on leventää tiealuetta puskemalla lumivallia sivummas ja puskea lunta risteyksissä syrjään estämästä näkyvyyttä. Myös pihaliittymien putsauksessa se auttaa.

Hattulassa on sama käytäntö kuin Hämeenlinnassa. Aurauslumen poisto kuuluu kiinteistön omistajalle, polannevallit poistaa urakoitsija. Hattulassa ei käytetä lumistopparia, jota myös morjestajaksi kutsutaan, vaan liittymät siivotaan karhun perässä olevalla terällä.

Aurausvalleista eniten valituksia

Markus Lahtisen mukaan Hämeenlinnassa eniten valitetaan lumenaurauksen jättämistä valleista. Lumisateisina viikkoina yhteydenottoja katujen kunnossapidosta tulee kaikkiaan jopa parisataa.

– Niistä 80 prosenttia ei aiheuta mitään toimia. Useimmat ovat iltaisin tulleita valituksia auraamattomuudesta ja aamuun mennessä tiet on jo aurattu ennen kuin valituksia edes luetaan. Kymmenen prosenttia on sellaisia, joissa on tehty virheitä tai työ on jäänyt tekemättä konerikon, sairastumisen, sijaisen virheen tai muun syyn takia. Loput ovat sellaisia, joita käydään katsomassa, mutta valitukset ovat aiheettomia, hän kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

4.4.2020