Kanta-Häme

Piia Liesteen ympäristötaideteoksessa eri taidemuodot yhdistyvät – "Tykkään liikkua rajatilassa"

Piia Liesteen ympäristötaideteoksessa eri taidemuodot yhdistyvät
Sulan maan aikaan Piia Liesteen teos näkyy helposti, mutta lumipeitteen alta sitä joutuu jo hiukan etsiskelemään. Kuva: Heli Karttunen

Keramiikkataiteilija Piia Liesteen ympäristötaideteos Fragile on saanut ylleen kevyen lumipeitteen. Ohuista polttamattomista punasavilaatoista rakennettu teos sijaitsee joutomaalla Lukiokadun ja Kaivokadun sillan kupeessa. Sillalla on teoksesta pieni opastekyltti ohikulkijoita varten.

Lieste työskentelee parhaillaan Hämeen Kulttuurirahaston apurahalla, ja teos on jatkoa hänen aiemmille laattateoksilleen.

 

Miksi juuri ympäristötaideteos?

– Olen lähtenyt katutaiteesta ja laajentanut julkiseen taiteeseen, sen reunamille. Tykkään liikkua rajatilassa. Keramiikalla on hyvin vahva suhde rakennustaiteeseen ja haluan laajentaa sen käyttöä myös ympäristötaiteeseen, rovaniemeläislähtöinen, nykyisin Hämeenlinnan Keramiikkarykmentissä työskentelevä Lieste kertoo.

 

Miten teos on syntynyt?

– Ajattelin, että en polta teoksia tällä kertaa. Tätä teosta ei ole tarkoitettu pysyväksi. Aikaskaala alkoi kiinnostaa minua, siksi käytän savea raakana ja halusin myös kuvata teosta. Teemallisesti teoksessa näkyvät ympäristön ja ihmisen aiheuttamat muutokset. Kun en polta savea, se on myös ekologinen teos.

 

Kerro teoksen merkityksistä niin itsellesi kuin kenties muillekin.

– Teoksen merkityksiä voi lukea moneen suuntaan. Fragile tarkoittaa haurasta. Teos voi avautua luonnon aiheuttamina muutoksina, hauraana materiaalina ja ihmisyyden aikakauden läpi ajateltuna. Kun laitan esille fyysisesti hauraan teoksen, siihen voivat ihmiset myös vaikuttaa. Se, että tällainen teos on mahdollista tehdä myös joulukuussa, viittaa lisäksi ilmastonmuutokseen. Keramiikka on myös aina jälki ihmisestä. Laattojen muodot, tähti ja rasti, tulevat islamilaisesta taiteesta ja viittaavat eri aikakausiin ja ihmisten yhteiseen kulttuuriperimään, jossa samat geometriset kuviot toistuvat.

 

Mitä Fragile-teokselle lopulta tapahtuu?

– Sinne se sulautuu osaksi luontoa. Teokselle on kaupungin osalta lupa puoleksi vuodeksi, että siihen ei kajota. Nyt käyn kuvaamassa teosta joka päivä, kunnes hanki peittää sen. Keväällä palaan jälleen kuvaamaan sitä, kun se tulee esiin – jos tulee. Dokumentointi on osa teosta ja kuvat julkaisen Instagramissa.

Katso kuvat #piia.lieste

Päivän lehti

27.2.2020