fbpx
Kanta-Häme

Piikiltä välttynyt sankarikoira Foxy herätti isännän ja pelasti sijoitusperheensä

Saksanpaimenkoira loikkasi herättämänsä isännän kanssa palavan talon yläkerrasta.
Foxy herätti yöllä raapimalla ja haukkumalla isäntänsä. Ihmiset ja kaksi koiraa pääsi ulos, mutta kaksi muuta koiraa kuoli täysin tuhoutuneen rakennuksen tulipalossa. Kuvat: Tapio Tuomela

Saksanpaimenkoira Foxyn 12-vuotias elämä ei ole ollut vain iloista hännän heiluttelua.

Kaltoin kohdellusta Foxysta tuli aggressiivisen käytöksensä vuoksi kiertolainen, jonka isäntäperhe vaihtui moneen kertaan.

Kuusi vuotta sitten kiertolaisuus oli saamassa päätepisteen, kun koiralle varattiin eläinlääkärin aika lopetuspiikille.

Sijoituskoirien kanssa puuhaava somerniemeläinen Katarina Kroos kuuli Foxya odottavasta kohtalosta ja päätti tarjota jatkoaikaa koiran elämälle.

– Saksanpaimenkoirat ovat olleet heikkouteni. Foxy oli alussa vihainen ja kävi meihinkin kiinni, mutta ei koskaan hoitopentuihin, joita minulla on kymmeniä vuosittain. Vähitellen se alkoi rauhoittua. Nyt se ei enää pure ja on jopa iloinen vieraista. Nyt tiedän, että tuo vuonna 2013 Foxyn suhteen tekemäni ratkaisu oli oikea, Kroos sanoo.

Katarina Kroos ja Foxy käyvät joulukuussa noutamassa sankarikoirapalkinnon. Kuva: Tapio Tuomela
Katarina Kroos ja Foxy käyvät joulukuussa noutamassa sankarikoirapalkinnon.

Talo tuhoutui täysin

Foxyn hengen pelastaminen pelasti viime joulukuussa myös Kroosin pariskunnan hengen. Foxy herätti yöllä raapimalla ja haukkumalla isäntänsä, joka herättyään havaitsi alakerrasta tulevan savua. Mies rikkoi yläkerran makuuhuoneen ikkunan ja hyppäsi ulos Foxyn kanssa. Alakerrassa nukkunut Katarina Kroos pääsi ulos rikkomalla myös makuuhuoneen ikkunan.

Lähes sata vuotta vanha iso, entinen kaupan rakennus Somerniemen Kaskistossa tuhoutui täysin, vaikka sammutustöissä oli kuusi palokunnan yksikköä.

Kroosin mukaan palo alkoi vuolukivitakan takaa seinästä.

Talossa olleesta neljästä koirasta kaksi selvisi, mutta kaksi kuoli.

– Me selvisimme Foxyn ansiosta, Kroos siunailee.

Foxy kärsii edelleen palon seurauksista hengitettyään savua.

– Foxyn keuhkot eivät enää palaudu kuntoon, välillä se on parempi ja välillä huonompi.

Sankarikoiruus tuli yllätyksenä

Kroos sai vasta viime viikolla kuulla Foxyn valinnasta vuoden sankarikoiraksi. Ystävä oli laittanut hakemuksen Kennelliittoon kertomatta siitä Kroosille.

Foxy ja tämän vuoden kaksitoista muuta sankarikoiraa palkitaan joulukuun kahdeksantena päivänä Helsingin messukeskuksessa maailmannäyttelyn yhteydessä.

Kennelliitto on myöntänyt vuodesta 1997 alkaen Sankarikoiran arvoja koirille, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet pääasiassa ihmishenkien pelastumiseen. Tänäkin vuonna eniten Sankarikoiran arvoja myönnettiin Foxyn kaltaisille koirille, jotka hälyttivät tulipalosta. Sankarikoirat myös löysivät eksyneitä tai apua tarvitsevia sekä reagoivat sairaskohtauksiin. HäSa

 

Julkaistu ensimmäisen kerran 23.10.2019.

Menot