Kanta-Häme

Piipun juurelta sukellus paikallishistoriaan

Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museoiden yhteinen kokoelmatietokanta on avautunut yleisölle osoitteessa www.piipunjuurella.fi. Yhteinen kokoelmatietokanta avaa uusia ovia museoiden tarjontaan.

Yhteishankkeen tavoitteena on edistää pienten teollisuuskaupunkien museokokoelmien saatavuutta. Kolmen museon hallussa on merkittävä määrä Suomen teollisuusperintöaineistoa.

Piipunjuurella.fi -tietokannassa on nyt noin 23 000 kuvaa, yli 13 300 esinettä ja 12 700 taideteosta. Tietokannassa on kuvia Forssan museon kautta lähes 12300 ja esineitä noin 3800. Taideteoksia on Forssasta tietokannassa vasta 173, koska Forssassa on parhaillaan meneillään kaupungin taulukokoelman luettelointi ja tietojen syöttäminen on kesken.

Digitoitu kokoelma karttuu ja tarkentuu koko ajan kokoelmatyön edetessä. Yhteishanke tuo lisää aineistoja tietokantaan runsaasti vielä tämän kuluvan vuoden aikana.

– Tämä menee koko ajan eteenpäin, hitaasti mutta varmasti, kuvaa museoamanuenssi Asta Suominen Forssan museosta.

Ministeriön tukema hanke

Museoiden kokoelmat kertovat kolmen teollisuuskaupungin tehtaiden ympärille rakentuneita tarinoita ihmisistä, yhteisöistä, tehdastyöstä ja vapaa-ajasta. Forssan museon erityispiirteenä ovat 90-vuotisen kotiseututyön tuloksena syntyneet tietovarannot, kun Varkauden ylpeytenä runsas valokuvakokoelma ja Valkeakoskella Visavuoren museosäätiön kokoelma Kari Suomalaisen pilapiirroksia. Forssan museossa on vielä harkinnassa, miten tietokantaan saadaan edustavasti esille museon laajat arkistot.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman Piipun juurella -digitointihankkeen tavoitteena on tuoda julkisesti saataville monipuolista ja hyvillä taustatiedoilla varustettua aineistoa teollisuuden historiasta. Niin tutkijat, opiskelijat kuin tavalliset harrastajatkin voivat tutustua digitoituun aineistoon ja käyttää sitä vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä.

Julkisen tietokannan kuvat soveltuvat pieniresoluutioisina verkkoympäristöön. Tulosteen tai painokuvan haluava voi tilata kuvia tai valmiita julisteita käyttöönsä tietokannan kautta. Kuvien hinnat vaihtelevat käyttötarkoituksen ja omistavan museon mukaan. Kokoelmatietokannan kuvia saa hyödyntää opetuskäytössä ilman korvausta.

Koritoiminnon avulla kuviin tai esineisiin voi myös antaa lisätietoja tai palautetta, jotka välittyvät suoraan tallentavaan museoon.

Hakukone vaatii perehtymistä

Kiinnostavinta, mutta samalla haastavinta, on tutustua kokoelmatietokantaan hakukoneen avulla. Asta Suominen toteaa, että hakukoneen käyttö vaatii perehtymistä.

– Se voi olla tosi hankalaa tavallisille ihmisille, mutta ei kannata lannistua.

Museossa pohditaan hakukoneen käytön opetustilaisuuksien järjestämistä.

Hakukone etsii tuloksia asiasanaluettelosta, jossa asiasanat tapaavat olla perusmuodossa ja monikossa. Kuvia pitäisi löytyä paikannimien lisäksi myös henkilöiden nimillä, vaikka Forssan museo on pitänyt varovaista linjaa ihmisten nimien julkistamisessa. (HäSa)