Kanta-Häme

Piirua vaille lapsiystävällinen kaupunki

Lapsiystävällinen kaupunki on tavoitteena Hämeenlinnassa, eikä tällaisen statuksen saaminen enää ole kaukana. Näin vakuuttaa Emmi Koskinen, joka on mukana hankkeen ohjausryhmässä.

– Olemme ihan lähellä tavoitetta saada lapsiystävällisen kaupungin tunnus, hän kertoi maanantaina valtuustolle ja johtaville virkamiehille järjestetyssä infotilaisuudessa.

Hämeenlinna onkin edelläkävijä lapsiystävällisenä kuntana. Jos se onnistuu tunnustuksen saamaan, se on ensimmäinen Suomessa.

Emmi Koskinen muistutti, että hämeenlinnalaiset ovat päässeet vaikuttamaan kriteereihin, joilla kunnan lapsiystävällisyyttä mitataan.

Irti virkakielestä

Nuorisofoorumi ja nuorten vaikuttajaryhmät ovat ottaneet tavakseen keväin syksyin kertoa valtuustolle, missä mennään. Viime syksynä aktiivit kohauttivat valtuutettuja keräämällä heiltä pois kännykät ja läppärit saadakseen täyden huomion.

Nyt luottoa oli hieman enemmän. Riku Päivärinta ainoastaan muistutti, että valtuutettujen tulee nyt keskittyä nuorten asiaan, eikä näpelöidä kännyköitään.

Riku Päivärinta istuu lasten ja nuorten lautakunnassa nuorten edustajana yhdessä Jonni Levaniemen kanssa.

– Vein lautakunnan pöytäkirjan kouluun luettavaksi. Siellä oli tosi paljon sanoja, joista kukaan ei ymmärtänyt mitään niinkuin joku palvelusopimus ja hankkeen koordinointi. Toivoisi, että edes lasten ja nuorten lautakunnan pöytäkirjat kirjoitettaisiin suomeksi niin, että jokainen ymmärtäisi.

Nuorilta tuli positiivista palautetta esimerkiksi äskettäin järjestetystä nuorten huippukokouksesta, joka jakoi 35 000 euroa nuorten ehdottamiin kohteisiin kuten ulkopenkkeihin ja vessoihin sekä jääkenttien kunnostukseen ja Kaurialan musikaaliin.

Jonni Levaniemen mukaan kokouksessa toivottiin, että vastaava summa saataisiin vuosittain nuorten jaettavaksi.

Kiusaamisesta pitää puhua

Sofia Vahtokari esitti, että kiusaamiseen pitäisi kouluissa kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Hän ehdotti, että koulujen pitäisi kutsua entisiä oppilaitaan, jotka ovat olleet aikaisemmin kiusattuja kertomaan, kuinka ovat selvinneet ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Toinen Sofia Vahtokarin ehdotus oli, että opettajien ja luokanvalvojien pitäisi käydä oppilaiden kanssa henkilökohtaisia keskusteluja, joissa puhuttaisiin kiusaamisesta ja kiusatuksi tulemisesta.

Tämä kirvoitti valtuutettujen joukosta ehdotuksen, että nuorten kannattaisi panna kaikki ideat paperille ja tuoda ne valtuuston tietoon.

Siitä tullaankin kummivaltuutettuihin. Lapsiystävällisessä kaupungissa jokaisella valtuutetulla on muutamia nuoria, joiden kanssa hän on yhteydessä ja joiden kautta hän saa tietoa nuorten mielipiteistä.

Nuoret muistuttivat, että yksittäinen valtuutettu voi vaikuttaa kiinnostumalla, ottamalla selvää ja arvostamalla nuoria sekä heidän mielipiteitään. Nuorten vaikuttajaryhmät etsivät nyt kummivaltuutettuja itselleen. (HäSa)

 

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic