Kanta-Häme

Piispa Teemu Sippo harmittelee Stubbin homomyönteistä kirjettä: ”Perheitä vahingoitetaan”

Helsingin katolisen hiippakunnan piispa Teemu Sippo harmittelee, että pääministeri Alexander Stubb (kok) toi näyttävästi esiin oman kantansa avioliittokeskusteluun. Lännen Media julkaisi torstaina Stubbin kirjeen tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

– Minusta on valitettavaa, että valtiovallan taholta tulee näin voimakas kannanotto. On tietysti ymmärrettävää, että on erilaisia näkemyksiä. Meidän kannalta tämä ei ole hyvä, koska katolinen kirkko on asiasta voimakkaasti eri mieltä, sanoo Sippo.

Piispan mielestä avioliittolain muutos vahingoittaisi perheitä.

– Laki vahingoittaisi ennen muuta niitä perheitä, joilla on monenlaisia haasteita edessään. Ajatellaan nyt vaikka avioeroja ja perheiden hajoamista. Jos tulee vielä sukupuolineutraali avioliitto rinnalle, kyllä se minun mielestäni ikään kuin on hajottamassa yhteiskunnan perussolua, joka on avioliitto ja perhe.

Miten samaa sukupuolta olevien avioliitot vaikeuttavat muiden avioliitossa elävien perheiden asemaa?

– Kyllä tämä hämärtää perheen merkitystä. Minusta tällainen malli ei ole soveltuva, jos se asetetaan rinnakkain avioliiton kanssa, joka on miehen ja naisen välinen liitto.

Miten samaa sukupuolta olevien avioliitto hämärtäisi perheen merkitystä?

– Meidän käsityksemme mukaan mies ja nainen ovat käsitetty toisilleen sekä biologisesti että henkisesti. Se sukupuolisuus suuntautuu myös elämän synnyttämiseen ja lapsiin. Se aivan itsestään luo perheyhteisön. Tavallisesti avioliitto laajentuu perheeksi. Se kuuluu meidän mielestämme luomisjärjestykseen. Sellaisena se on tärkeä solu yhteiskunnassa ja lapsille myöskin ikään kuin kasvun paikka, kun on sekä isä että äiti, jotka normaalisti kuuluvat perheeseen.

– Se, että jokaisella lapsella on äiti ja isä, on jotain sellaista, jota pitäisi puolustaa. Muita ihmissuhteita ei pitäisi asettaa avioliiton kanssa samanarvoiseksi.

Sippo sanoo, että vaikka avioliittolaki muuttuisi, sillä ei olisi mitään vaikutuksia katoliseen kirkkoon.

– Katolinen kirkko on maailmanlaajuinen yhteisö. Sillä on kaikkialla sama opetus ja järjestys. Meillä avioliitto on naisen ja miehen välinen liitto.

Sippo pitää mahdottomana, että katolinen kirkko vihkisi joskus samaa sukupuolta olevia pareja.