Kanta-Häme

Pikaoikeutta jaetaan harvoin

Suomen rikosoikeusjärjestelmä on tukkoinen. Säästääkin pitäisi. Keskustelua pikaoikeudenkäynneistä käydään tasaisin väliajoin.

Helsingissä pikaoikeudenkäyntejä on kokeiltu jonkin aikaa erityisesti varauksissa, pahoinpitelyissä ja kavalluksissa.

– Nyt meillä on 5–7 tapausta viikossa, mutta odotamme vieläkin kovempia tuloksia, sanoo Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Koskimäki kuuluu poliisin, syyttäjän ja tuomioistuimen muodostamaan työryhmään, joka on viime syksystä lähtien pohtinut mm. rikosvastuun nopeampaa toteutumista. Poliisin tavoitteena on vähentää etsintäkuulutuksia ja epäiltyjen etsintään kuluvaa aikaa.

Myös Hämeen poliisin poliisilinjan päällikön Tero Seppäsen mielestä rikosasioiden käsittelyä pitäisi nopeuttaa, mutta pikaprosesseihin ei ole alueella vielä menty.

– Käytäntö vaatii juttumäärältä jonkin tasoisen volyymin ollakseen järkevä. Poliisi päivystää 24/7, mutta käytännössä meillä pitäisi olla myös päivystävä tuomioistuin ja päivystävä syyttäjäjärjestelmä, joihin tällä hetkellä ei ole välttämättä resursseja, sanoo Seppänen.

Koskimäen mukaan pikaoikeudenkäyntien esteet ovat pitkälti asenteellisia.

– Niin poliisin, syyttäjän kuin käräjäoikeudenkin pitää tehdä alussa vähän enemmän töitä ja nähdä vaivaa. Uskon, että tämä on hyvä toimintamalli muillekin.

Tempausluonteisia syyte-haaste -päivystyksiä on kokeiltu vuosien saatossa ainakin Kotkan meripäivillä, Hangon regatassa ja Ruisrockissa. Seppäsen mukaan ensi kesän AC/DC-konsertti Kantolan tapahtumapuistossa Hämeenlinnassa ei antane aihetta erikoisjärjestelyihin.

– Tästä ei ole vielä keskusteltu, mutta tapahtuma on yksipäiväinen, ja odotettavissa oleva yleisöprofiili ei välttämättä valtavasti rikosjuttuja aiheuta, muotoilee Seppänen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamanni Tuula Lehto sanoo olevansa valmis kaikkeen, mikä jouduttaa rikosasioiden käsittelyä, kunhan yksilön oikeusturvaa ei vaaranneta.

– Kannatan pikaoikeudenkäyntejä lämpimästi. Esimerkiksi nuorten asiat pitäisi saada mahdollisimman nopeasti käsittelyyn heti ensimmäisestä jutusta lähtien, ettei tulisi pitkiä tuomioita ja paljon korvattavaa.

Lehto löytää useita syitä, miksei Hämeessä jaeta pikaoikeutta. Useiden käräjäoikeuksien alueella toimiva syyttäjävirasto on laaja eikä päivystysvuoroista tai -korvauksista ole valtakunnallisia sopimuksia.

– Kysymys voi olla tunnistamisongelmastakin. Kun rikosmassaa on paljon, löytääkö poliisi joukosta ne oikeat jutut nopeutettuun oikeudenkäyntiin? kysyy Lehto.

Suomen asianajajaliitossa suhtaudutaan pikaoikeudenkäynteihin nihkeästi niihin liittyvien oikeusturvaongelmien takia. Asianajajien mielestä käytäntö ei esimerkiksi takaa vastaajalle eikä asianomistajalle riittävästi aikaa valmistautua oikeudenkäyntiin.

– Lisäksi ihmisiä saatetaan pitää putkassa sen takia, että heidän asiansa saadaan käsiteltyä pikaoikeudenkäynnissä. Tämä hämärtää vapaudenmenetyksen perusteita, mikä on vakava asia, sanoo asianajaja Antti Riihelä.

Riihelän mukaan ”pienet” rikokset eivät ole edes ongelman ydin.

– Ne käsitellään normaalisti muutamassa kuukaudessa. Käsittelyaikojen keskiarvoa nostavat monimutkaiset talousrikokset. HÄSA

Mainos