Kanta-Häme

Pikku Karamellin päivän tähtiä ovat Aatos ja Ben

Pikku Karamellissa kannustetaan lapsia tutkimaan ja ihmettelemään. Siinä sivussa aikuisetkin saattavat yllättyä.
Senni Kokkonen (vas.), Emma Mäntykoski ja Meeri Syrjänen harjasivat Ben-ruunaa päiväkoti Pikku Karamellin pihassa perjantaina. Laura Mäki (takana) ja Siiri Korelin neuvoivat oikeita otteita.

Ruunat Aatos ja Ben pääsivät viime perjantaina nauttimaan jakamattomasta huomiosta, kun ne vierailivat Hämeenlinnan Pollentien varrella sijaitsevassa päiväkoti Pikku Karamellissä.

Hevosvierailu päiväkotiin järjestyi kätevästi, sillä Pikku Karamellin yrittäjällä, lastentarhanopettaja Laura Mäellä on Hauholla talli yhdessä puolisonsa Tero Kolehmaisen kanssa.

Pikku Karamelli on toiminut vuoden 2017 alusta alkaen tiloissa, jossa oli aiemmin päiväkoti Aurinkokumpu.

– Kun ostimme Teron kanssa tämän liiketoiminnan, kaikki lapset jatkoivat meillä ja saimme uusiakin asiakkaita saman tien. Nyt on tullut aika miettiä vähän tarkemmin profiloitumista, Mäki kertoo.

Aatoksen ja Benin vierailu liittyy tähän, sillä päiväkodissa on tarkoitus hyödyntää lasten luontaista taitoa ihmetellä ja tutkia.

– Meistä ei tule tiedepäiväkotia, mutta tutkiva päiväkoti on tavoitteena. Esimerkiksi ennen hevosten vierailua olemme puhuneet paljon hevosista, niiden käyttäytymisestä ja käyttötavoista, Mäki kertoo.

Kuin kolmen tytön ryhmä pääsee Aatoksen ja Benin luokse, otteet ovat asiantuntevat.

– Ei saa mennä hevosen taakse, kun se voi potkaista, 5-vuotias Meeri Syrjänen tietää.

– Juuri niin, vaikka nämä meidän hevoset ovatkin tottuneet lapsiin, mutta silti on hyvä olla varovainen, Laura Mäki sanoo.

Aatosta ja Beniä kiinnostaa eniten ruohon syönti, mutta Meeri Syrjäsen sekä 4-vuotiaan Senni Kokkosen ja 3-vuotiaan Emma Mäntykosken harjaus kelpaa myös.

– Pojilta lähtee nyt paljon karvaa, kun niille kasvaa talviturkki, Mäki kertoo.

Kaikki kolme tyttöä ovat olleet ennenkin hevosen selässä, ja Emma Mäntykoski on ratsastanut äitinsä kanssa.

Hämeenlinnan päiväkodit noudattavat satakieli-pedagogiikkaa, jossa korostetaan muun muassa lapsen luontaista tiedonhalua ja uteliaisuuden kunnioittamista.

Ajatuksena on, että lapsi oppii parhaiten itse kokeilemalla ja tutkimalla. Tämä sopii Laura Mäen mukaan hyvin myös tutkivan päiväkodin ajatteluun.

– Olemme juuri tilanneet tänne suurennuslaseja ja mikroskoopin. Jo nyt on ollut hauska huomata, kuinka me aikuiset alamme samalla nähdä maailmaa uudella tavalla, kun ihmettelemme yhdessä lasten kanssa.

Hänen mukaansa aiheita etsitään juuri sitä kautta, mikä lapsia kiinnostaa. Yksi syksyn ihmettelyn aihe on ollut päiväkodin pihassa kasvava iso sieni, jota on katseltu ja tutkittu.

– Ja sitten on askarreltu sieniä ja laulettu sienilauluja, hän kertoo.

Tänä lukuvuonna Pikku Karamellissa ei ole esiopetusryhmää, mutta ensi syksyksi kaavaillaan luontoeskaria.

– Saamme kodan tähän pihapiiriin ja lähellä on metsää, peltoa ja puistoa. Hyödynnämme tätä ympäristöä jo nytkin paljon, melkein kaikki aamupäivän ulkoilut vietämme päiväkodin porttien ulkopuolella, Laura Mäki kertoo.