Kanta-Häme

Pikku-Pena pystyy tekemään nyt työajallakin samaa, mitä ennen vain vapaa-ajalla - katso video

Pikku-Pena eli Pentti Nyholm saa kehuskella tittelillä, jollaista ei ole kenelläkään muulla Suomessa. Hän on osallisuusisäntä.

Käytännössä Nyholm voi nyt tehdä työajalla sitä, mitä hän on tähän asti tehnyt vapaa-ajallaan: hän kiertää esimerkiksi vanhainkodeissa ja sairaaloissa esiintymässä. Hän laulaa ja laulattaa, ja näin joulun alla työasuna on usein joulupukin punainen nuttu.

Nyholm kertoo, etteivät iltariennot suinkaan ole uuden toimenkuvan myös vähentyneet, sillä usein keikkoja on tarjolla nimenomaan iltaisin.

– Minä menen, kun pyydetään, jos se vain mitenkään sopii aikatauluun, Pikku-Pena kertoo.

Hän pitää uutta toimenkuvaansa kunnianosoituksena pitkään tekemälleen vapaaehtoistyölle ja hyväntekeväisyydelle. Nyholmin toimii yhä myös kaupungintalon virastomestarina, mutta pystyy sopimaan osallisuusisännän keikkoja sen työn lomaan.

Nyholmin esimies, Hämeenlinnan palvelutuotantojohtaja Päivi Raukko sanoo, että kun kaupungin pomoportaassa mietittiin, mitä osallisuus voisi olla ja miten sitä edistetään, heille tuli heti mieleen Pikku-Pena.

– Mietimme, että kun hän tekee arvokasta työtä, niin sitä voisi tehdä myös työajalla. Ajatuksena on, että kaupungin omat yksiköt ja esimerkiksi järjestöt voivat pyytää Penttiä esiintymään, Raukko sanoo.

Käytännössä osallisuusisännän työ alkoi jo kesällä. Pikku-Pena päivysti tuolloin Kaurialan kunnostetussa liikennepuistossa ja mahdollisti näin sinne hankittujen välineiden käytön.

Nyholm pitää periaatteenaan sitä, että kaikki voivat osallistua ja auttaa, kukin voimiensa mukaan.

– Ja silloin tehdään pieniä ihmeitä, hän sanoo.

Hän arvelee, että vahva auttamisinto on perua omasta lapsuudesta. Hänen kotinsa oli köyhä, ja pikkupoikana hän haki äitinsä kanssa joululahjoja pelastusarmeijasta. Ja pelastusarmeijan lavalla hän myös suoritti ensiesiintymisensä laulajana, sillä hän meni mukaan, kun Panssarisoittokunta esiintyi.

– Silloin pikkupoikana aloin ajatella, että jos joskus pystyn itse vastaavasti auttamaan, niin mä autan, Nyholm muistelee.

Omien keikkojensa lisäksi hän on edelleen tiiviisti mukana järjestämässä isoja hyväntekeväisyystapahtumia.

Ensi vuoden kalenteriinkin on jo buukattu huhtikuulle Unicefin hyväksi tehtävä tapahtuma ja toukokuulle Lastenklinikoiden Kummien golfturnaus, jonka tuotto menee Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenosaston hyväksi. Ja syksyllä on Koivikko-kodin hyväksi järjestettävä kirkkokonsertti.

Nyholm haluaakin kiittää sekä työnantajaansa että kaikkia yhteistyötahoja siitä, että hyvän tekeminen on ollut  mahdollista.

– Ja kaikille kaupunkilaisille toivotan hyvää ja rauhalista joulua! 

Katso video – Pikku-Pena laulaa Santa Lusikka -laulun:

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic